Задържаха активисти, хвърлили супа върху картини на Ван Гог

Снимка: AFP

Задържаха активисти, хвърлили супа върху картини на Ван Гог

Снимка: AFP
Сподели

На трима души са повдигнати обвинения, след като в Националната британска галерия бе хвърлена храна по две картини на Винсент Ван Гог. Това съобщи BBC.

Супа с оранжев цвят беше хвърлена върху картините „Слънчогледи 1888“ и „Слънчогледи 1889“. Те са част от високо оценената изложба „Поети и любовници“ в централната лондонска галерия.

Стивън Симпсън, на 61 г., и Мери Сомървил, на 77 г., и двамата от Брадфорд, Западен Йоркшир, и Филипа Грийн, на 24 г., от Перин, Корнуол, бяха арестувани на мястото на инцидента в петък.

Снимка: AFP

От столичната лондонска полиция съобщиха, че

те са обвинени в причиняване на престъпни щети

и ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд в понеделник.

Националната галерия съобщи, че двете картини, които са станали обект на посегателство, са били свалени от експозицията, за да бъдат разгледани. Но са били върнати обратно в рамките на няколко часа,

след като е било установено, че не са повредени.

Картините са част от изложба с повече от 60 творби на холандския художник, който умира през 1890 г. на 37-годишна възраст.

Заедно с картина на майчина фигура, двете картини със слънчогледи са част от триптих от творби, които се показват заедно.

Снимка: Daily News

Представянето им е важно, тъй като Ван Гог е предложил картините да бъдат показани по този начин на брат му Тео преди смъртта му.

Изложбата получи възторжени отзиви от критиците, като The Times я нарече

„изложба, която се случва веднъж на века“,

а The Guardian заяви, че тя е „завладяващо пътуване с влакче в увеселителен парк“.

Това е третият случай през последните години, когато творба в Националната  галерия на Великобритания става обект на посегателство.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас