Кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония свирят с Националния оркестър

Кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония свирят с Националния оркестър

Сподели

Първите кларинетисти на Виенската и Берлинската филхармония се събират в общ концерт с българския национален оркестър. Събитието е на 14 септември в зала „България“, съобщават от Софийската филхармония.

Даниел Отензамер е един от водещите кларинетисти на нашето време. Той има многостранна кариера като солист, камерен музикант и първи кларинетист на Виенската филхармония. Той си сътрудничи с Даниел Баренбойм, сър Андраш Шиф, Барбара Бони, Томас Хемпсън и др.

Перла сред записите му е уникална колекция от 7 компактдиска, наречена „The Clarinet Trio Anthology“. Тя е изчерпателен запис на репертоара за кларинет, виолончело и пиано с близките му партньори по камерна музика Щефан Конц и Кристоф Тракслър.

Даниел Отензамер е член на „Philharmonix“, звезден ансамбъл, основан от членове на Виенската и Берлинската филхармония, който

надхвърля стилистичните граници

и е удостоен с наградата „Opus Klassik“ през 2018 г.

Неговият брат Андреас Отензамер завладя както публиката, така и критиците с брилянтното си музикално майсторство и гъвкавост като кларинетист, артистичен директор и диригент.

Той учи дирижиране при професор Николас Паске (Ваймар) и усъвършенства таланта си при Рикардо Мути, Яап ван Зведен и професор Йоханес Шлайфли (Цюрих). Асистирал е на маестро Франсоа-Ксавие Рот с Лондонския симфоничен оркестър.

Още с дебюта си на диригентския подиум е удостоен с наградата „Neeme Järvi“ на Академията за дирижиране на фестивала в Гщаад.

Андреас е артистичен директор на фестивала Lotte в Сеул, Корея и на фестивала Bürgenstock в Швейцария.

Освен със Софийската филхармония през сезон 23/24 Андреас ще дирижира Токийския симфоничен оркестър и ще направи своя дебют със Симфоничния оркестър на NHK в програма, изцяло посветена на Йоханес Брамс. Следващите диригентски дебюти ще бъдат с оркестъра Метрополитън Монреал, Сеулската филхармония, Камерния оркестър на Потсдам и камерния оркестър Liszt.

Актуално