Гледаме щурите репортажи на Мария Силвестър и като визуална инсталация

Гледаме щурите репортажи на Мария Силвестър и като визуална инсталация

Сподели

Във визуална инсталация са събрани уличните репортажи, които Мария Силвестър прави в началото на телевизионната си кариера.

Проектът е озаглавен „Мо!“,

a почитателите на безпардонно симпатичното чувтсво за хумор на водещата вече могат да го видят в галерия „Структура“.

Визуалната инсталация е в сътрудничество с ученика и младежки активист от Пловдив Симеон Марков и с визуалния артист Калин Серапионов.

Тя представлява задълбочен анализ на социалната и политическа обстановка в страната през призмата на архива на репортажите, който дава възможност за проследяване на наслагванията и процесите, коментират от екипа на Мария Силвестър пред БТА.

Видеоинсталацията е съставена от три отделни прожекции с общ звуков дизайн

от Ангел Симитчиев, изграден единствено от манипулирания оригинален звук. „Мо!“ е следствие на експериментална работа с личния архив на Мария Силвестър. Преосмислени са възможностите за нов прочит на репортажите, поставяйки ги в инсценирана среда – симулация на работен процес.

Кадър от откриването на „Mo!“ в галерия „Структура“. Снимка: Facebook Maria Silvestar Official

„Не съм искала да ставам журналист и май не съм точно в този ресор. Аз съм нещо друго, не знаем точно какво. Точно както не можем да определим като жанр тези видеа, които разнообразяваха големи телевизионни шоута като рубрики“, казва по повод проекта Силвестър, чиито репортажи са били излъчвани по две вече несъществуващи телевизии – ТV7 и ТV2.

Сред тях е незабравимият й разговор с жена,

която прекарва голяма част от живота си на улицата,

известен в социалните мрежи като „Студено ми е. И аз съм от СДС“.

Силвестър подхожда към героите си директно, но не агресивно, налага алтернатива на клишираното журналистическо поведение и предразполага хората от другата страна на микрофона да споделят открито своята истина.

Актуално

Избрано за вас