„Дездемона“ по Пола Вогъл в Сливенския театър

„Дездемона“ по Пола Вогъл в Сливенския театър

Сподели

„Дездемона“ по Пола Вогъл в Сливенския театър. Режисьорът Петър Денчев пречупва шекспировата героиня през темата за женското равноправие и неговите интимни и социални подбуди, прочетени в сатиричен план.

Хайде само за миг да си представим, че Отело не е измъчван от съмнения, а че всъщност Дездемона наистина е неговият най-лош кошмар.

Не само най-лошият кошмар, това е и най-желаният му блян.

Онова крехко девойче от Шекспировата пиеса тук е заживяло живота на съзряваща жена, разпъната между ролите на съпругата и разглезената аристократка. Тя фриволно задоволява своите нужди, когато и както й се поиска, опознавайки и най-мрачните кътчета на своите желания. Как тогава да не повярваме, че Отело я удушава не заради измаменото доверие, а заради заслужените прегрешения?

Е, Пола Вогъл не само ни позволява да си го представим,

а и дори ни задължава да го претворим в действителност на сцената, за да го представим на зрителите със сочен език, атрактивна интрига и зрелищни сблъсъци на характерите. Така че ако някога сте си мислили какво би било ако измислицата на Яго е истина – елате да видите.

Дездемона не само е невярна, тя с удоволствие посещава

своята приятелка на нощта Бианка. Емилия, нейната слугиня иска да я предпази, за да не загуби работата си в това самотно пристанище, но възелът на интригата така бързо се завързва,

че накрая не е ясно чия глава първа ще падне…

В свое интервю Петър Денчев споделя, че в България има твърде малък репертоар, посветен изцяло на женските образи. А в прочита на Пола Вонегъл, той открива актуални социални послания и намира

пиесата за изпълнена с цитати от съвременната действителност.

Пола Вогъл е сред големите имена на съвременната американска драматургия и е авторка, която се стреми да засегне именно мястото на жените в съвременното обществото.

Петър Денчев е роден във Варна. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Здравко Митков. През 2019-а театралният режисьор Петър Денчев е номиниран за

наградата „Полет в Изкуството“ на фондация „Стоян Камбарев“

за постановките му „Телефонът на мъртвеца“ и „Едноокият цар“ в ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна. Постановката „Портокалова кожа“, на която е режисьор е носител на  3 награди „Аскеер“ – за поддържаща мъжка роля, за изгряваща звезда и за сценография, както и  „Икар“ – за оригинална музика.

„Дездемона“ е с участието на Яна Георгиева

(в ролята на Дездемона), Вяра Начева (Бианка) и Мария Манолова (Емилия). Преводът от английски е дело на Харалампи Аничкин, сценограф е Петър Митев с музиката на  Христо Намлиев.

„Дездемона“ откри театралния сезон

в Сливен със своята премиерата на 13 септември тази година. Следващата дата, на която ще може да гледате спектакъла е 13 декември.

Актуално

Избрано за вас