Режисьорският дебют на Иван Юруков

Снимка: Дом на киното

Режисьорският дебют на Иван Юруков

Снимка: Дом на киното
Сподели

Режисьорският дебют на Иван Юруков – филмът „До последния каприз“ е създаден от независим екип от актьори и професионалисти.  Той е филм откровение, което представя две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Лентата разкрива историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 Каприза“ на Паганини. След последния Каприз, той слага край на живота си.

Духът на Паганини оживява

в най-неочаквано и непригодно място – в забравеното село Делвино, в главата на самотен мъж с пропиляна младост, насред ежедневието на простовати селски хора, които никога не са чували изпълнение на цигулка. Чуждестранен журналист и неговата преводачка се натъкват на този абсурден свят, опитвайки да съберат пъзел от живота на цигуларя и да заснемат документален филм. Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите селски момчета, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.

Режисьорският дебют на актьора Иван Юруков

Вдъхновение да стартира дебютния си проект Иван Юруков черпи от книгата за живота на виртуозния цигулар и композитор Николо Паганини. Частите от „24 Каприза“ на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който играе най-добрия приятел на един от главните герои. Участие във филма взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др. Страхотно впечатление правят и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров, които имат ключови роли във филма.

По лентата се работи в продължение на 5 години. Завършена през 2020 година, но пандемията от Корона вируса отложи нейната премиера. „До последния каприз“ беше представен официално през лятото на 2022 г.

Актуално

Избрано за вас