Левски оживява в холограма в „Квадрат 500“

Левски оживява в холограма в „Квадрат 500“

Сподели

Дигитална ретроспекция на ключови моменти от живота на Васил Левски очаква посетителите на „Квадрат 500“ от днес. Изложбата „Изповедта на Левски“ е сред гвоздеите в програмата за отбелязване на 150 години от гибелта на националния ни герой и бе открита от президента Румен Радев.

Освен „съживяване“ на Апостола с холограми,

експозицията включва заветите му, ценни исторически книги и най-новите проучвания и публикации с открития от фонда на Общобългарския комитет и Националния музей Васил Левски- Карлово.

„Разбира се, в ретроспекцията са използвани множество исторически документи и проучвания, но това не е исторически филм. Това е художествено произведение.“, уточни преди медии Иво Милев, продуцент на проекта. „Много е трудно да работиш с образа на Васил Левски, защото

това е личност, за която всеки има своята лична представа

Но подобни крачки, проекти, са абсолютно необходими. Има нещо много интересно в България – след края на 80-те години на миналия век сякаш ние се страхувахме за много дълго време да се обръщаме към миналото си. Допреди няколко години почти липсваха филми за миналото ни. И в един момент, когато започнаха да се правят такива, ние настръхнахме и коментарите за тях бяха свързани с агресия и неодобрение. А аз смятам, че нещата стават по точно обратния път. Всяко хубаво нещо става чрез опит. Всеки следващ опит е по-добър от предишния. И това, за което говоря, е също някакъв израз на национален комплекс към нашето минало – време е да го погледнем по-свободно и с по-отворени очи.“, добави Милев.

Осве в „Квадрат 500“, духът и патриотичното наследство на Левски се празнуват и със следните изложби:

  • „Аз съм Левски“ с личния бележник на Апостола, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, продължава до 10 март.
  • „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ в галерия „Средец“ на Министерството на културата представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г.
  • „Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие“ в галерийното пространство при триъгълната кула на Сердика. Изложбата продължава до 21 май.
  • „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873-1933)“, подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН може да бъде видяна до 28 февруари в централната сграда на БАН.

Актуално

Избрано за вас