Лувърът дава път на 20 млади артисти

Снимка: Site official du musée du Louvre, Paris

Лувърът дава път на 20 млади артисти

Снимка: Site official du musée du Louvre, Paris
Сподели

Парижкият музей Лувър дава път на млади творци от различни дисциплини да създадат видеоклип с продължителност около 3 минути за музея. „Въпросът вече не е в присъствието на съвременно изкуство в Лувъра, а Лувъра като съвременно място за изкуство. Това, което ни се струва важно сега са днешните посетители“. Това съобщава в свое изявление Донатиен Грау, новият съветник на музея по съвременни програми. Това е новото позициониране на институцията по отношение на текущото творчество, решено от новата директорка на най-големият музей в света – Лоранс де Карс. Преди няколко месеца тя привлече към екипа на Лувъра бившия си колега от Музея д’Орсе в Париж.

По покана на Лоранс де Кар и Грау, двадесет млади творци дойдоха:

 „предложат своята гледна точка към Лувъра, без ограничения“.

Независимо дали става дума за обект на изкуството, за музея сам по себе си като институция, за колекциите или публиката. Те имат творческата свобода да решат, а  видеото трябва да трае максимум 3 минути и 30 секунди. Изборът кои да бъдат двадесетте артисти беше направен сред утвърдени художници, визуални артисти, изпълнители, музиканти, видео артисти, режисьори, писатели и стилисти на възраст под 40 години. Всеки от тях е получил бюджет от 5 000 евро и индивидуален достъп до Лувъра.

„Това е само една от многото покани,

които оттук нататък ще отправяме в Лувъра. Това е само началото на приключението“. Това каза Лоранс де Кар по време на предварителната прожекция на видеоклиповете в четвъртък, 26 януари. Инициатива, която дава път на младите творци, е прелюдия към 230-годишнината на Лувъра, която ще се чества от август до ноември. Ще има ли ателиета за художници в Лувъра, както се говори и както музеят е правил в далечното си минало? Ще има „гъвкави, подвижни покани за преоткриване на Лувъра.  А самият музей ще бъде платформа за изразяване на художниците“, отговаря Донатиен Грау.

Актуално

Избрано за вас