Кукли от цяла Европа гостуват на сцената на ДКТ Стара Загора

Кукли от цяла Европа гостуват на сцената на ДКТ Стара Загора

Сподели

Кукли от цяла Европа и най- добрите международни куклени спектакли гостуват на сцената на ДКТ Стара Загора. За поредна година в Стара Загора се провежда Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ – уникален за Европа форум, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2021 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа).

Инициативата на панорамата е тя да се проведе като биенале

под патронажа на кмета на Община – Стара Загора и да събере кукли от цяла Европа. Организатори на „Пиеро“ са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, Министерство на културата на Република България.

В конкурсната програма на фестивала тази година се представят, както традиционни, така и експериментални и нови форми

на куклено-театралното изкуство за възрастни.

Заглавията са своеобразен мост между минало, настояще и бъдеще. Сред богатите предложения за зрителите са 16 заглавия от България и Европа, както и изложбата ФЕСТИВАЛ. ТЕАТЪР. ПЛАКАТ. в арт зоната на ул. Сава Силов, както и провеждане на уъркшоп на тема Плакатът – флагманът на съвременната визия.
Представяне на книгите „Тандемът“ на проф. д-р Катерина Илкова и „Стара Загора – град за обичане“ – на Росица Ранчева.

Пред публика ще се представят резултатите от

спечеления проект на ДКТ Стара Загора и VAR Lab – Дигитално оживели кукли. С помощта на най-новите дигитални технологии една кукла от знаковия спектакъл на Куклен театър Стара Загора – „Жабокът принц“ ще оживее във фоайето на театъра и ще си комуникира с всички посетители и гости в рамките на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2021.

Допълнително ще се представи изложбата VIOLISSIMO

на Емилия Гладнишка. Тя завършва Националната музикална академия Панчо Владигеров в София и магистратура по виола в Грац, Австрия. В периода 2004-2007 е соло виола на Мариборската опера в Словения, а от 2010 е постоянен член в ансамбъла на Опера Грац. С рисуване се занимава от много години, автодидакт, с редица изложби в България и Австрия.

В Регионална библиотека Захарий Княжески

ще може отново да се разгледа панорама на нова българска анимация, както и Щрих и Стих – филмов проект за визуална поезия, който създава мост между поезия и анимация и включва 12 авторски визуални интерпретации на 12 съвременни български стихотворения.

В конкурсната програма тази година 11 спектакъла от страната и Европа ще състезават за най-добра постановка. Селекцията от заглавия се стреми да покаже пред публика съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. Селектирани са, както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни (ДКТ Пловдив, ДКТ Варна), така и спектакли на частни компании и формации.

В международната програма влизат Театър Одиво

със спектакъла им “Ignis Fatuus”, от Банска Бистрица, Словакия, „Оперета Алцхаймер“ на театър MalaStrana Compagnie от Франция и др.

По традиция абсолвенти от специалност АКТ ще вземат участие с дипломния си спектакъл „Снежната Кралица“.

Ще се представи и  музикалния спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл“ на Малко театро – Будапеща, Унгария, а непосредствено преди награждаването публиката ще има възможност да види и чуе концерт на невероятната Милица Гладнишка и музикалния съпровод на Васил Спасов.

Актуално

Избрано за вас