Операта в Стара Загора посреща „Графиня Марица“

Операта в Стара Загора посреща „Графиня Марица“

Сподели

Като „забавен и пищен спектакъл, който непременно трябва да се гледа“ определя „Графиня Марица“ режисьорът й Николай Априлов. Продукцията на Държавна опера Стара Загора ще се представи

премиерно пред публика на 24 и 25 февруари

Създадена през 1924 г. от унгарския композитор Имре Калман, оперетата бележи знаменито световно признание и овациите на зрителите от стотици сцени. За първи път българските ценители имат възможност да я преживеят още през 1925 г., а в Стара Загора се поставя през 1960 година.

Екипът по създаването на премиерния спектакъл в Стара Загора включва

диригента Виктор Крумов и хореографът Росен Прангов-Роси,

а сценографията и костюмите са на Диляна Първанова. В главните роли зрителите ще видят солистите Деси Стефанова, Емилия Джурова, Георги Султанов, Борис Тасков, Велин Михайлов, Стоян Буюклиев, Лилия Илиева, Инна Андреева и др. За епичното звучене на продукцията ще допринесат оркестъра, хора и балета на Държавна опера-Стара Загора, Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

„В „Графиня Марица” правя хореография за всеки един артист. Моето желание е стъпките да станат техни, да не ги мислят. Да влязат в ролята, да я играят с голямо удоволствие. Има ли го това удоволствие – има го и публиката.

Моето желание е публиката да изпадне в екстаз, да се радва и да не съжалява, че е дошла.

След края да излезе от залата и да каже „Искам да го гледам пак!” Правим всичко за Нейно Величество Публиката.”, споделя пред журналисти хореографът Росен Прангов-Роси.

„Сценографията, предоставя доста възможности за различна конфигурация на подвижни модули, които да бъдат композирани в пространството. Да преминават в различните сцени от екстериор в интериор и обратно. Търсила съм

изчистената стилизация на форми и линии в златистата охра, в духа на времето, в което се ситуира действието

и, в което композиторът е създал творбата си“, допълва сценографката Диляна Първанова. Постановката въвежда публиката в унгарската столица през 20-те години на миналия век.Графиня Марица пристига неочаквано в имението си със свита, за да отпразнува своя измислен годеж с барон Коломан Жупан. Тя сама сътворява лъжата за събитието, защото е омръзнало от досадните ухажори и отправяните й предложения за женитба.

Екипът на artportal.news желае успех на целия състав зад тази мащабна продукция! Изкушените от оперното изкуство зрители могат да гледат още продукции от репертоара на Държавна опера Стара Загора само на платформата 7Arts.bg, ето тук.

Актуално

Избрано за вас