Отложиха наградите „Оскар“ заради стачката в Холивуд

Getty Images

Отложиха наградите „Оскар“ заради стачката в Холивуд

Getty Images
Сподели

Връчването на почетните награди „Оскар“ беше отложено от ноември за януари на фона на историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд. Това съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на организаторите, пише БТА.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда водещите киноотличия, не посочи причините за отлагането на церемонията, която първоначално беше насрочена за 18 ноември. Въпреки това, според съобщения в медиите, организацията е очаквала удължаване на стачката, която парализира Холивуд от месеци. Така наречените награди на Управителния съвет на киноакадемията се организират всяка година в Лос Анджелис, за отдадат почит към изключителни кариери.

Социалното движение напълно преобърна календара на Холивуд. Наградите „Еми“, най-престижните телевизионни отличия, наскоро бяха отложени от септември за януари по същата причина.

Към сценаристите, които стачкуват от май, през юли се присъединиха актьорите. Подобна стачка Холивуд не е виждал от 1960 г. Директивите на профсъюзите

забраняват на актьорите не само да се снимат във филми или сериали,

но и да се появяват на червения килим или да участват в промоционални събития. Следователно церемонията вероятно щеше да се състои без имената на звездите.

С почетни награди „Оскар“ ще бъдат удостоени актрисата Анджела Басет, актьорът, режисьор, сценарист, текстописец, продуцент и писател Мел Брукс и филмовата монтажистка Каръл Литълтън.

На церемонията за 14-ите отличия на Управителния съвет на киноакадемията хуманитарна награда „Джийн Хершолт“ ще получи Мишел Сатър от института „Сънданс“.

Почетните награди преди се връчваха по време на същинската церемония за „Оскар“-ите. През 2009 г. обаче те се превърнаха в отделно събитие. На вечерята, която не се предава по телевизията, приятели и колеги от бранша могат да произнесат по-дълги и лични речи за наградените, преди те да приемат златната си статуетка.

На този етап никой не е напълно сигурен как стачката ще се отрази на наградния сезон, чиято кулминация са „Оскар“-ите. Особено, ако не се постигне решение до края на годината. Понастоящем 96-ите награди на американската киноакадемия са планирани за 10 март, а номинациите трябва да бъдат обявени на 23 януари.

Актуално