Уди Алън представи 50-ия си филм на кинофестивала във Венеция

Фото кредит: БГНЕС/ EPA

Уди Алън представи 50-ия си филм на кинофестивала във Венеция

Фото кредит: БГНЕС/ EPA
Сподели

Режисьорът Уди Алън, отритнат от американската филмова индустрия, обеща с ирония на кинофестивал във Венеция да се върне да снима в родния си град Ню Йорк, „ако някой е достатъчно луд, за да го финансира“, предаде Франс прес.

„Когато бях млад, филмите, които ни впечатляваха най-много, бяха европейски, френски, италиански, шведски. Всички искахме да правим филми като европейците“, каза режисьорът преди представянето на 50-ия му филм.

Лентата, озаглавена „Късмет“ – първата му, заснета на френски език, беше показана извън конкурсната програма, пише БТА.

Многократно награждаван майстор на хумора и социалната сатира, Алън вече почти не снима в САЩ, където

филмовата индустрия му обърна гръб

след обвиненията в сексуално посегателство. Те бяха повдигнати от Дилън Фароу, която той осинови като дете заедно с бившата си съпруга Миа Фароу.

За разлика от Роман Полански, чийто последен филм също беше показан във Венеция в негово отсъствие и който вече 40 години се укрива от американското правосъдие след присъда за противозаконни сексуални отношения с малолетна, срещу Уди Алън никога не е водено разследване за сексуално посегателство, нито са повдигани обвинения. Въпреки че винаги ги е отричал, за някои хора той се превърна в един от символите на сексуалното насилие.

Поради тази причина пристигането му във Венеция за представянето на филма се тълкува като своеобразно отмъщение. На пресконференция 87-годишният Алън обясни, че при създаването на „Късмет“ се е чувствал като

„истински европейски режисьор“,

следвайки стъпките на своите модели за подражание – Трюфо, Годар и Фелини.

Запитан какво мисли по въпроса да снима отново в Ню Йорк, където се развива действието на повечето му филми, Уди Алън отговори иронично, че има много добри идеи и може да ги реализира, ако хората „излязат от сенките и се намери някой достатъчно луд, за да го финансира“.

В духа на филма му „Мач Пойнт“, „Късмет“ е комедия за любовта и случайността, чието действие се развива в красивите квартали на Париж. Лентата, която повечето рецензии описват като най-добрата на Алън от десетилетие, излиза на екран във Франция на 27 септември.

„Късмет“ не е първият филм на Уди Алън, чието действие се развива в столицата на Франция. Tой вече е снимал там „Полунощ в Париж“ с френски и англосаксонски актьорски състав. Филмът обаче е първият, който е заснет

изцяло на френски език и с френски актьори,

сред които Лу дьо Лаж, Мелвил Пупо, Нилс Шнайдер и Валери Льомерсие.

Пред репортерите Уди Алън каза още, че е имал „много, много късметлийски живот“, без да споменава скандалите, които го преследват през последните години, отбелязва Ройтерс.

В отделно интервю за „Варайъти“ Уди Алън сподели, че подкрепя движението #MeToo, което насочи вниманието към сексуалните посегателства в развлекателната индустрия. Според Алън обаче то може да изглежда и „глупаво, когато стане твърде крайно“.

Организаторите на кинофестивала във Венеция отнесоха критики заради това, че са предоставили поле за изява на Уди Алън. Въпреки всичко обаче режисьорът остава любимец на европейските фестивали и получи бурни овации във Венеция на премиерата на „Късмет“ и съпътстващата я пресконференция.

Сред фаворитите на международната критика е фентъзи филмът „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос с участието на Ема Стоун. Сред открояващите се продукции на 80-ата венецианска Мостра са също „Ферари“ на Майкъл Ман с Адам Драйвър в главната роля и „Звярът“ на Бертран Бонело с Леа Сейду.

Актуално

Избрано за вас