100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

Сподели

Третото събитие от годишната програма на „Литературни срещи“ на фондация „Прочети София“, продължава през октомври в партньорство с кино-литературния фестивал Cinelibri и със съдействието на Италианския културен институт в София.

През пролетта на 2023 г. започна второто издание на поредицата от литературни събития, които се провеждат няколко пъти в годината с различни гости и в разнородни формати.

Есенните „Литературни срещи“ ще бъдат нови и с акцент, какъвто досега не е бил включван в тях. Освен че фокусът ще бъде върху творчеството само на един автор, поводът е вдъхновен от годишнина от неговото рождение. „Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвинони очаква на 15 октомври от 17 до 21 ч. в Casa Libri.

15 октомври 1923 г. е датата, на която е роден италианският писател, признат за един от най-добрите стилисти, космополит, експериментатор, „литературен хамелеон“, сравняван с Борхес. Калвино е роден в Куба, но две години след това родителите му се връщат в Италия. През 1941 г. той е приет във Факултета по агрикултура в университета в Торино. По същото време започва да пише разкази, поезия и текстове за театър. Няколко години по-късно записва филология, тогава

става и член на италианската комунистическа партия

Пише първия си роман на 23-годишна възраст. През целия си живот сътрудничи на редица списания и вестници. Пътува много и обикаля Южна Америка, Мексико, Аржентина, Испания и Франция. Разнообразното му творчество е добре познато в България с произведения като „Баронът по дърветата“, „Несъществуващият рицар“, „Разполовеният виконт“, „Космически комедии“ и др.

Тенденция, която „Прочети София“ следва във всички издания на „Литературни срещи“ е смесването на изкуства и подходи към разнообразни теми. Есенните Срещи ще предложат различни входове към богатата биография и творчество на Калвино. Затова и събитието ще започне с пърформанса „Господин Паломар“ на режисьорката Валерия Вълчева. То е с участието на актьора Александър Тонев и пианистката Инес Симеонова. „Паломар“ е последното произведение на Итало Калвино. Както признава самият автор, „Паломар“ силно се различава от останалото му творчество. Книгата представлява поредица от свързани разкази за г-н Паломар, който наблюдава света отвън.

„В този роман има много автобиографични елементи и изследователите го определят като романът, който най-добре описва истинската същност на автора. Паломар е Калвино: има жена и дъщеря като героя си, ходил е в Мексико като него, живял е в Рим и Париж (Калвино живее и работи във френската столица 7 години, където се запознава с Раймон Кьоно, Роланд Барт, Борхес и др.), дори е мълчалив като героя си.“, пише преводачът и преподавател Сава Славчев, който ще бъде и модератор на дискусията „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“. Тя ще започне в 18 ч. отново в Casa Libri и в нея ще участват още литературната теоретичка Ани Бурова, писателят, преводач и доктор по философия Валентин Калинов и писателят, книжар, кино и литературен критик Мартин Касабов.

Дискусията ще проследи различните стилове, в които пише Калвино –

от неореализъм до постмодернизъм,

преплитане на жанрове, метатекстуалност, експерименти. Ще се обърне към богатата на събития, дейности и включване в различни интелектуални кръгове биография на иначе затворения автор. Ще изведе връзката с науката, вкуса към иронията и постоянния стремеж да се изясни света. Както и близостта до читателя и лекотата в писането.

Но този разговор няма да засяга единствено творчеството на Итало Калвино, а ще обърне внимание на по-общите въпроси за писателят днес и тенденциите в литературата. След като миналата година в есенните „Литературни срещи“ бе очертана една характерна тенденция на съвременната литература, свързана с „действителния случай“ и автофикцията, този път ще бъде поставен въпросът за мястото на въображението; за интелектуалната игра; за историите, родени от други книги, а не задължително от действителността; за детайлното вглеждане в света, който е описан в подробности, но за който пишещият остава чужд и встрани.

„Литературни срещи есен“ ще завършат с четене на авторски текстове, вдъхновени от „Ако пътник в зимна нощ“, които писателите Яна Букова, Валентин Калинов, Поли Муканова, Мартин Касабов, Екатерина Григорова, Тодор П. Тодоров ще напишат специално за събитието.

„Литературни срещи есен“ са безплатни и свободен достъп. Поради ограничение в местата, единствено за пърформанса „Господин Паломар“ ще бъде необходимо предварително записване.

Актуално