Alphabet съкращава роботи-чистачи

Alphabet съкращава роботи-чистачи

Сподели

Дори роботи нямат сигурна позиция в Alphabet,  компанията-майка на Google. Технологичният гигант

дръпна щепсела на скъпите роботи,

които разделяха боклука и почистваха масите в кафенета. Те бяха създадени от дъщерното дружество за роботика Everyday Robots като част от съкращенията на бюджета на цялата компания, пише Wired.

Everyday Robots вече няма да бъде отделен проект в рамките на Alphabet“, казва Денис Гамбоа, директор маркетинг и комуникации за Everyday Robots. „Част от технологията и екипа ще бъдат консолидирани в съществуващи усилия за роботика в рамките на Google Research.“

Фотокредит: Alphabet

Миналата година Everyday Robots демонстрира напредък съвместно с изследователите на Google AI. Проектът интегрира голям езиков модел, подобен на този, който е в основата на ChatGPT, в роботизираната система, позволявайки на

механичния помощник да отговори на някой,

който казва, че е гладен, като му занесе пакет с чипс. Въпреки това Google и Everyday Robots подчертаха, че подобен скитащ иконом на повикване не фигурира в плановете им.

Everyday Robots някога са наемали повече от 200 души. Но отделът не успя да формулира ясна визия, тъй като мениджърите не можеха да решат дали искат да се съсредоточат върху напреднали изследвания или се надяват да пуснат продукт на пазара.

 

Роботите, които подразделението произвежда, са твърде скъпи за обикновените клиенти, като всеки се оценява на десетки хиляди долари, което доведе до огромна загуба за Alphabet

оценена на приблизително 6 милиарда долара

През 2021 г. Ханс Петер Брьондмо, генерален мениджър на проекта Everyday Robots, публикува публикация, в която съобщава, че екипът му е обучил повече от 100 робота, които „автономно изпълняват набор от полезни задачи в нашите офиси“.

Същият робот, който сортира боклука, вече може да бъде оборудван с чистачка за избърсване на маси

и да използва същия захват, който хваща чашите,

може да се научи да отваря врати“, пише Брьондмо.

Жалко е да го видим затворен“, казва бивш служител на компанията. „Започваме да виждаме, че роботите могат да вършат смислена работа като цяло. Не мисля, че това е знак за липса на напредък. С правилния фокус след пет години бихте могли да имате смислен продукт на пазара.

 

Актуално