След 14-годишна пауза: Графити мастъра Банкси реди изложба в Глазгоу

Фотокредит: PA Media

След 14-годишна пауза: Графити мастъра Банкси реди изложба в Глазгоу

Фотокредит: PA Media
Сподели

Графити артистът Банкси обяви първата си официална самостоятелна изложба от 14 години насам. Тя ще се проведе в галерията за модерно изкуство в Глазгоу от неделя. Изложбата, която ще включва работа от цялата му кариера, се нарича CUT & RUN: 25 години работа с карти.

Банкси е използвал оригинални шаблони, за да създаде нови версии на много от известните си творби, включително Kissing Coppers. 

Произведението на двамата близки полицаи за първи път се появи на стената на кръчмата Prince Albert в Брайтън през 2004 г., пише ВВС.

Преди това Банкси организира временния арт проект Dismaland в курорт Съмърсет, който затвори през 2015 г. Това беше сътрудничество на повече от 50 художници, включително Деймиън Хърст, Джени Холцер и Джими Коти.

Най-новата му изложба има за цел да разкрие

целия процес зад създаването на творбите му,

с изложени оригинални скици, както и шаблоните, които са рисувани, за да им се даде нов живот.

Фотокредит: PA Media

Това не е решение, взето лековато от Банкси, който не е давал интервю лице в лице от 2003 г. и никога не е разкривал истинската си самоличност. Смята се, че е на около 50 години и е от района на Бристол.

В типично самоиронично изявление той обясни: „Държах тези шаблони скрити от години, имайки предвид, че могат да бъдат използвани като доказателство при обвинение за престъпни щети.

Но този момент изглежда отмина, така че сега ги излагам в галерия като произведения на изкуството.

Не съм сигурен кое е по-голямото престъпление.“

Голямата изложба включва и подробен модел, обясняващ точно как Банкси успя да разкъса картината си „Момиче с балон“ по време на търг в Sotheby’s в Лондон през 2018 г.

Творбата бе продадена на търг за £1 милион.  Тогава в рамката се включва аларма и картината пада в скрит шредер. Разрушаването й е спряло на малко повече от половината път.

Фотокредит: PA Media

Банкси обявява, че  „Любовта е в кошчето“ е нова творба и три години по-късно първоначалният й собственик я продава за

стойност над 20 пъти от това, което е платил за нея.

Сред другите експонати са жилетката с нож на флага на Съюза, носена от Стормзи, когато той беше хедлайнер в Гластънбъри през 2019 г. Както и предмети, виждани преди това само във Витлеем на Западния бряг, включително бой с възглавници между израелски войник и палестински гражданин.

Последната самостоятелна изложба на художника бе през 2009 г. в музея „Банкси срещу Бристол“.

Тя включваше изгорял ван за сладолед в главното антре, издаващ призрачни звуци, докато гигантски сладолед се топеше на покрива му.

Банкси е правил изложба в Глазгоу и преди. Той беше сравнително неизвестен, когато през 2001 г. сложи съвместно Peace Is Tough в The Arches с Джейми Рийд, известен с дизайнерската си работа със The Sex Pistols.

CUT & RUN е отворена до 28 август и през уикендите ще е отворена за посещения цяла нощ.

Актуално

Избрано за вас