„Последният залез“ на Габровското биенале

Снимка: сайт Габровско биенале

„Последният залез“ на Габровското биенале

Снимка: сайт Габровско биенале
Сподели

„Последният залез“ на Габровското биенале е пърформансът, който изпрати публиката с емоции и истинско желание за екологична промяна. Социалният въпрос, които тазгодишното Габровско биенале повдигна бе на тема екология под мотото „Икономия на средствата“.

Едно от официалните събития по повод откриването на 25-тото издание на Биеналето бе танцово-театралният имърсив спектакъл „Последният залез“. Режисьори на спектакъла са  Коста Каракашян, Антония Георгиева и Карлос Айер. Той бе подкрепен от Международния копродукционен фонд на Гьоте-институт, които припознават каузата на продуцентите Studio Karakashyan да създават мащабни имерсивни продукции в България.

„Последният залез“ на Габровското биенале

Спектакълът избра алтернативно пространство за своя сцена. По този начин преобрази площите на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Габрово. Там  3 вечерни представления при пълен капацитет. Успешната колаборация между режисьорите и танцьорите в този проект осъществи нови форми за комуникация със зрителите. А те бяха въвлечени в силно сетивно преживяване и реагираха с овации за идеята.

Впечатляващата работа на тонрежисьора и композитор Георги Атанасов,

умело ръководещ преживяването на Депото симултантно на два езика – български и английски, даде на публиката още един важен нюанс за цялостно потапяне в нестандартната среда и текстовете на Антония Георгиева.

„Вълнувам се, защото все пак ги има. Артистите, които могат да превърнат габровското депо в пространство за смислен пърформанс, който ще те изпрати с въпроси, със сълзи, с истинско желание за промяна“, гласи едно от ценните впечатления, които написаха зрителите след премиерата.

Проектът не би бил възможен без помощта на екипа на Регионалното депо за неотпасни отпадъци в Габрово, които влязоха предпремиерно като тест публика и се включиха като ключова част от екипа на сценографията, оглавен от Борис Далчев. Освен специално създадените декори в представлението присъстваха и много предмети от Депото, заделени и преобразувани в ефектни картини като „Симулираната реалност“, в която героите наречени Корпорацията манипулират зрителите да вярват, че климатичните промени са нещо, от което може да се предпазим.

Сред гостите бе Петко Койчев, директорът на Драматичен театър – Габрово. Те съдействаха на екипа с техническо оборудване. Отличените с награди от тазгодишното Габровско биенале е Дария Пугачова от Украйна. Тя е носител на Голямата награда „Златен езоп“ в раздел Съвременно изкуство в състав Даша + Жанар и Денис Шантар (Награда на град Габрово за млад обещаващ автор).

Кампанията на проекта включва и портрети на артиститите от „Последният залез“.

Чрез тях те разказват повече защо са част от проекта и как са решили да застанат зад акцията на „Грийнпийс“ – България за забрана на рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Освен представлението, публиката стана част и от онлайн образователна кампания. Тя беше свръзана за вредата от изкопаемите горива под формата на имейли изпратени от името на героите в представлението.

Танцовите артисти от спектакъла Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Селене Жирон и Карлос Айер. Те се включиха и в социално-ангажираната картина номер 13 на Габровския карнавал „Зелен тец“. За заключение на премиерата артистите се срещанаха с публиката в атрактивната „Симулирана реалност“ с подкрепата на Club-Mate България и Free Spirit.

„Последният залез“ на Габровското биенале е ко-продукция на Studio Karakashyan и Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд. Реализира се с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“, фондация „Зингер-Захариев“ и фондация „Арт Офис“. Партньори са „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За земята“, Регионалното депо за неотпасни отпадъци – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габровското биенале на хумора и сатирата, Plentix, РЦСИ „Топлоцентрала“, Драматичен театър – Габрово, Club-Mate България и Free Spirit.

Актуално

Избрано за вас