В Бургас поставят „Филифьонката, която вярваше в бедствия – 20 години по-късно“

В Бургас поставят „Филифьонката, която вярваше в бедствия – 20 години по-късно“

Сподели

Страхотна новина от света на театралното изкуство и най-опияняващото му измерение – кукления театър. Държавен куклен театър Бургас обяви премиера на спектакъла

„Филифьонката, която вярваше в бедствия – 20 години по-късно“.

Премиерната дата на спектакъла на театъра и Център за изкуства „За Родопите“ е 5 май от 19.00 часа. На следващия ден – 6 май, зрителите отново могат да го гледат.

Спектакълът за всички възрасти е продължение на българската интерпретация на прочутия разказ на майката на Муминтрол Туве Янсон. Представлението получи награда „Икар“ за „Най-добър куклен спектакъл“ през 2019 година.

В първата част по красив и поетичен начин се разкзва за една странна Филифьонка, която живее сама на един отдалечен северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат.

От сцената назрява въпроса дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него…

Фотокредит: Държавен Куклен Театър гр.Бургас / „Филифьонката, която вярваше в бедствия“

На 5 май предстои да видим, как двадесет години след като смерч отнася къщата на Филифьонката,

двете героини от историята на Туве Янсон са отново в същата ситуация, но с разменени роли.

Гафсата е тази, която е трупала страхове цял живот и те й тежат като бреме, а Филифьонката вече живее спокойно и щастливо. Сега е неин ред да помогне на единствената си съседка и приятелка, с която живеят на отдалечения пустинен северен бряг.

Театралният сценарий и режисура са на Петър Тодоров. В главните роли са актрисите Неделина Роселинова и Десислава Минчева. Художник е Ханна Шварц. Музиката в спектакъла е от Петя Диманова, а хореографията е поверена на Петя Стойкова. С визуалните ефекти се занимават Тодор Бачев и Неделина Роселинова.
Гласът на разказвач е на Ицко Финци, който преди броени дни отбеляза своя 90-годишен юбилей.
В ателието са Недко Данев, Ирослав Петков, Мария Драганова, Маргарита Стойчева.
Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата, информират от кукления театър в Бургас.

Актуално

Избрано за вас