Световни имена в сферата на танца пристигат в София

Световни имена в сферата на танца пристигат в София

Сподели

София става сцена на световно признати специалисти в сферата на танца, които ще работят с талантливи деца и младежи. Това ще се случи в рамките на международното танцово събитие

Dance Grand Prix Sofia в първия уикенд на месец юни.

Dance Grand Prix Sofia 2023 ще събере участници от най-елитни школи от България, Италия, Румъния, Гърция, Молдова, Сингапур и др. Талантливите деца и младежи ще се включат в серия от майсторски класове, по време на които ще имат възможност да придобият безценни умения, знания и уникална квалификация от специалисти със световен опит.

Изпълнителите ще се представят пред елитно международно жури, каквото никое друго подобно събитие в България не може да предложи.

Дамяно Бизоци, международен танцьор, хореограф, режисьор.

Сред най-значимите му проекти се отличават „Notre Dame de Paris“, „Tosca“ (от Лучио Дала), „Dracula“, „Giulietta e Romeo“, „I Promessi Sposi“, „Peter Pan“, „Cinderella“ със световни турнета, както и Холивудските продукции „Nine“ (9) на Роб Маршал (режисьор на „Чикаго“), „The Tourist“ („Туристът“) и др. Сред последните му творби със световни премиери са балетът „Алиса в страната на чудесата“ и мюзикълът „Jack Pazzia e Amore“ („Джак Изкормвачът“).


Дамяно журира в елитни европейски фестивали, а майсторските му класове в Италия и Румъния са винаги препълнени. Сред наградите, които е получил през годините се отличават тази за талант в хореографското изкуство, присъдена му от Ватиканската Швейцарска Гвардия и европейско отличие за хореография, връчено му в Рим през ноември 2022г.

Директор е на международния танцов конкурс W La Danza, Италия.

В момента Дамяно подготвя нови проекти, а прави и планове скоро да постави ексклузивен спектакъл и за Българската публика.

Изабела МакГуайър Майес, международен инструктор и ментор

Едва на 15 години тя е приета в най-престижното танцово училище в света – Академия Ваганова, Русия. Тогава тя е най-младата чужденка, приемана в елитното училище. След като се дипломира успешно, Изабела е приета в Михайловски Балет, а след няколко години става прима в трупата на балет Айфман. След години на едни от най-престижните световни сцени, Изабела решава да се посвети на младите таланти и започва работа като инструктор и ментор.

Днес Изабела обикаля цял свят, за да работи с млади танцьори, школи и да консултира хореографи. Нейната интернет платформа BWI помага на хиляди таланти да се усъвършенстват и да постигат целите си.

Грант Мартин Скругс, професор в Танцова академия Манхайм

Обучението му започва в Ню Йорк под ръководството на Стенли Уилямс, Ричард Рап и Андрей Крамаревский в School of American Ballet. Неговата професионална кариера започва в трупата на Ню Йорк Сити Балет и Бостън Балет. Оригинални роли за него са създавани от хореографи като Туила Тарп, Стивън Байнс и Едуард Туисант. Премиер балетист е в трупата на балет Тълса, балет Индианаполис, Щатс Театър Висбаден, Милуоки балет и други.

Мартин Скругс гостува като премиер балетист в Национален балет Мексико, Балет Сантиаго, Милуоки балет и много други.

Работи като преподавател в Щатс Театър Висбаден, Балет Олимпик, Хюстън Балет, Западноавстралийски балет, Щатсбалет Берлин, Женева балет, Опера Лион и други. От 2016 работи като професор в Танцова академия Манхайм, Германия. Журира в редица международни конкурси в Германия, Испания, Италия, Бразилия, води майсторски класове по цял свят.

Тази година Dance Grand Prix Sofia си партнира с престижни международни конкурси в Италия, както и с DanceRO (Румъния), Ballet Workshops, Ballet Summer Camp, Odette Dancewear.

 

Международният танцов конкурс за деца и младежи ще се проведе на 3 и 4 юни в София.

Актуално

Избрано за вас