Изявени имена от филмовата общност журират наградите „Васил Гендов“

Изявени имена от филмовата общност журират наградите „Васил Гендов“

Сподели

Ясно е журито за наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов”.

Фестивалът на българското кино ще се проведе в периода от 1 до 10 май.

Трите журита на фестивала – за игрално, документално и анимационно кино включват изявени представители на филмовата общност.

Председател на журито за игрално кино е Ралица Петрова. Ще журират Светлана Ганева, Асен Владимиров, Павел Веснаков и Камен Калев.

Журито за документално кино се председателства от Елдора Трайкова. Ще журират Тонислав Христов, Катерина Ламбринова, Кирил Проданов и Малина Петрова.

Журито за анимационно кино е с председател Велислав Казаков. В него са Радостина Нейкова, Свилен Димитров, Симеон Сокеров и Людмила Дякова.

Прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното с вход свободен.

Ще бъдат присъдени и награда за оперативна филмова критика, както и награда за книга или теоретичен текст. Специална юбилейна награда за цялостно творчество ще отличи кинотворец или артист за заслугите му към развитието на българското филмово изкуство.

Фестивалът In The Palace с награда от 15 000 лв за късометражен филм

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 16 май в Софийска опера и балет. Номинациите за отделните категории ще бъдат обявени скоро!

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“

цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. В течение на годините наградите на СБФД за национално филмово изкуство са били връчвани в различни формати, но винаги при спазване на принципите на конкурентното състезателно начало и високи професионални и художествени критерии.

фотокредит водеща снимка: pixabay.com

Актуално

Избрано за вас