Тео Ушев попада в селекцията на кинофеста в Москва на рождения си ден

Тео Ушев попада в селекцията на кинофеста в Москва на рождения си ден

Сподели

След като през март влезе в селекцията на престижния Beverly Hills Film Festival, „φ1.618“ на Тео Ушев е допуснат и до конкурсната програма на кинофеста в Москва. Това стана ясно от официалната страница на събитието.

България е представена само с този филм

Традиционно, председател на фестивала е големият руски режисьор и приближен на Владимир Путин – Никита Михалков.

Новината отприщи хейтърска вълна в родната кино гилдия, за която позициониране на родно заглавие в проПутиниски форум от такъв калибър на фона на войната в Украйна значи всичко друго, но не и изкуство.

Ушев отговори на нападките с позиция в социалните мрежи, от която става ясно, че „φ1.618“ получава зелена светлина за фестивала навръх рождения му ден, 4 февруари. А решението филмът да бъде прожектиран в Москва на 24 април

е лично негово и необезпечено с руско финансиране под никаква форма

Вижте позицията на твореца по повод разразилите си страсти за трансфера на антиутопичната му лента на руска земя тук.

 

Московският международен филмов фестивал събира заглавия от над 60 страни. Откриваща събитието лента ще бъде „Снегирь“ („Червенушка“) на руския режисьор Борис Хлебников.

Кинофорумът ще се проведе от 20 до 27 април

Общо 30 филма ще имат официална премиера на фестивала. В основната конкурсна програма са включени 12, включително два руски – „14+. Продължение“ от Андрей Зайцев и „Първа любов“ от Светлана Проскурина.

Председателят на селекционната комисия Иван Кудрявцев споделя пред „Интерфакс“, че през 2023 г. на ММКФ ще бъдат представени „много филми от латиноамериканските страни“.

В основната конкурсна програма прави впечатление, че освен българският „φ1.618“,

има само още един европейски филм

– това е продукцията на Румъния/ Франция „Жената на мъртвеца“.

Освен това в програмата на фестивала ще бъдат включени 23 филма от Китай, 18 френски, 15 испански, 12 американски, 10 индийски и ирански.

 

Фотокредит откриваща снимка: Cinelibri

Актуално

Избрано за вас