Продават наскоро реставрирано имение на Франк Лойд Райт

CNN/ Sarah Strunk

Продават наскоро реставрирано имение на Франк Лойд Райт

CNN/ Sarah Strunk
Сподели

Една от най-големите резиденции, проектирани от известния американски архитект Франк Лойд Райт, се продава за 8 млн. долара.

Наречено „Уестхоп“ (Westhope), имението с площ от 10 000 кв. метра, се намира в Тълса, щата Оклахома.

Райт проектира къщата през 1929 г. за своя братовчед Ричард Лойд Джоунс, който по това време е издател на „Тълса Трибюн“. През 1972 г. къщата е включена в Националния регистър на историческите места.

Резиденцията от бетон и стъкло, според „Уолстрийт Джърнъл“, се предлага на пазара след двугодишна реставрация. Ремонтирана е фасадата на сградата, възстановени са басейнът и терасата, а по интериорът е извършено обновление на кухнята.

CNN/ Sarah Strunk

Сградата е изградена от бетонни блокове и 5200 стъкла, които осигуряват облени от слънцето стаи и гледки към околния пейзаж. Къщата разполага с пет спални и четири бани. В цената са включени и някои оригинални мебели от дърво.

„Уестхоп“ се продава от Sotheby’s International Realty. В обявата се изтъква, че Райт е направил само няколко къщи от бетонни блокове по този начин, което прави имотът

„забележително рядко бижу“.

В коментарите под публикацията хора, живеещи в Тълса, коментират, че резиденцията е необитавана от десетилетие. Някои се радват, че къщата е обявена за продан, което ще вдъхне нов живот на интересния имот.

Музей Гугенхайм, Ню Йорк / личен архив

Сред най-известните сгради на Франк Лойд Райт са емблематичната „Къщата над водопада“ в планините на Пенсилвания.

Архитектът строи своя собствен дом, наречен Талийсин (Taliesin), в прериен стил през 1911 година в Спринг Грийн, Уисконсин.

В Чикаго се намира къщата на Фредерик Роби. Един от най-впечатляващите му проекти е този на музея Соломон Гугенхайм в Ню Йорк. За него са му необходими 16 години, но днес е вероятно най-известният му шедьовър.

Всички тези имоти днес са отворени за обществеността.

Актуално

Избрано за вас