Каталин Старейшинска за „Чест“: Пиесата е много сладка за изричане

Фотокредит: Симон Варсано

Каталин Старейшинска за „Чест“: Пиесата е много сладка за изричане

Фотокредит: Симон Варсано
Сподели

Един от последните спектакли на обичания актьор и режисьор Ивайло Христов – „Чест“, гастролира на варненска сцена в рамките на фестивала „Варненско лято“.

Освен актуалните теми и вълнуващото усещане за интимност, което се постига на сцената, спектакълът очарова публиката с интересния си актьорски състав – Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант, Каталин Старейшинска.

Ивайло Христов поставя за първи път на българска сцена пиесата „Чест“, която е дело на една от най-популярните драматурзи в Австралия – Джоана Мъри-Смит. Текстът е написан изящно, с изключително деликатен хумор, като това позволява основната тема да бъде разгърната свободно. Изпитанията, пред които се изправя едно семейство, което е застрашено от разпад. Двойка писатели, които са заедно от години, се сблъскват с турболентен проблем – нов любовен интерес на мъжа в семейството.

Фотокредит: Симон Варсано

Ето какво споделя младата актриса Каталин Старейшинска за работата по спектакъла „Чест“:

– „Чест“ е пиеса на една от най-популярните жени драматурзи в Австралия – Джоана Мъри-Смит, която за първи път се поставя на българска сцена. Какви са вашите впечатления от текста и с какво ролята е по-специфична за вас?

– Пиесата е много сладка за изричане. В моята роля най-много ми хареса това, че героинята ми е доста по-амбициозна и предизвикателна от мен. Това определено ми допадна.

Фотокредит: Симон Варсано

– Критиката коментира като едно от постиженията в спектакъла усещането за интимност, което той постига. В какво според вас се крие това усещане и как успяхте да го изградите на сцената?

– Работейки с режисьор като Ивайло Христов, особено върху такава пиеса, която се занимава с човешките взаимоотношения,

беше неизбежно да не стигнем до такава интимност.

Имаше моменти, в които сме си споделяли някакви неща, които ни направиха близки като екип. Ивайло Христов е изключително светъл и благ човек, умее да предразполага. Когато си около него, се чувстваш в много приятелска и невраждебна атмосфера. Идва ти отвътре да си споделяш, без той да те провокира. Между нас четиримата дистанцията бързо се скъси и се чувствахме комфортно един с друг.

Цялото интервю с Каталин Старейшинска можете да прочетете в блога на МТФ „Варненско лято“.

Актуално