Историята на Кино „Влайкова“ оживява в театрален спектакъл

Фотокредит: „Шум и бяс“

Историята на Кино „Влайкова“ оживява в театрален спектакъл

Фотокредит: „Шум и бяс“
Сподели

Спектакълът „Кино „Лента“ пресъздава историята на кино „Влайкова“ на сцена и се впуска в изследване на темата за паметниците и тяхното значение в съвременния свят. От сдружение „Шум и бяс“, които стоят зад проекта, добавят, че „Кино „Лента“ изследва и как хората преработват историята.

И за какво можеш да си позволиш да мечтаеш като млад човек в България.

Действието в спектакъла се развива през 2019 г., когато тече дарителската кампания за закупуване на нов дигитален прожекционен апарат за „Влайкова“. Текстът на „Кино „Лента“ е вдъхновен от

статията на Денис Българанов – „Какво е нужно, за да се спаси едно кино“,

която е публикувана в списание In Globo. Журналист подготвя статия за историята на киното, на се натъква само и единствена на забрава. Благодарение на трима млади хора, които работят в киното и техните разкази за преживявания и истории, статията се случва. Българанов е консултант и редактор на проекта.

Първото премиерно представление на сайтспецифик спектакъла е тази вечер в автентичния салон на кино „Влайкова“ от 19.30 ч. Режисьор на своеобразната христоматия на едно от култовите места от културна София е Мария Страшилова. Актьорите, които пресъздават историята на сцената са Светлозар Начев, Никол Василева, Александър Притуп и Мартин Иванов.

Фотокредит: „Шум и бяс“

Музиката към пиесата е на младия театрален композитор Каролина Койновa, а сценичната среда е дело на Елица Стефанова. Оператор и осветител в Народен театър „Иван Вазов“.

Страшилова завършва режисура в университета „Тринити колидж“ в Дъблин през 2022 г.

Дипломира се със спектакъл по емблематичното екзистенциално произведение на Камю – „Чумата“. В четвъртото издание на фестивала „Данаил Чирпански“ в Стара Загора, Страшилова грабва награда за режисура.

Сдружение „Шум и бяс“ е съставено от млади актьори от последния клас на Малин Кръстев и Герасим Георгиев – Геро в театрален колеж „Любен Гройс“. Актьорите в спектакъла играят на големи столични сцени като „Сълза и смях“, Театър Българска Армия, Сатиричния театър и др.

Следващата дата за спектакъла „Кино „Лента“ е 23 юни.

Актуално

Избрано за вас