„Уроците на Блага“ влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

„Уроците на Блага“ влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

Сподели

Българското предложение за наградата „Оскар“ –„Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев, влезе в официалната селекция на 18-ия Romе Film Fest (Festa del Cinema). Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева, цитирата от Министерството на културата (МК).

„Няма нищо случайно в този живот. Безумно съм щастлива“, коментира Жана Яковлева.

Добрата новина за поредния успех на вече спечелилия

престижни отличия български филм

идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим. където Той откри 16-ото издание на Празника на българското кино и се срещна с президента на световноизвестната киностудия Cinecittà – Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес, коментират от МК

Заедно с тях, министър Кръстев е набелязал и конкретни възможности. Благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции. Както и тяхната дистрибуция в България и Италия. Българският министър е поканил представителите на италианското кино да посетят България. Планът е да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември, предава БТА.

Romе Film Fest ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Събитието има допълнителен ден на програмиране, съответстващ на продължителността на други известни международни фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава „Уроците на Блага“, заедно с още 17 международни филма, е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Филмите в състезателната част ще бъдат оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия. Тя е съставена от Джована Фулви – експерт по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто, Енрико Магрели – филмов критик, бивш директор на Международната седмица на критиката, Емануела Мартини – филмов критик, бивш директор на филмовия фестивал в Торино. В нея влизат още Нико Марцано – ръководител на отдела за кино на ICA (“Институт за съвременно изкуство в Лондон”), и Алберто Пецота – филмов критик и историк, бивш член на селекционната комисия на Международния филмов фестивал във Венеция.

Актуално

Избрано за вас