На „Лятно театро“ с цялото семейство: гледаме Димитър Иванов – Капитана и куклен театър „Мале-мале“

Фотокредит: Росина Пенчева

На „Лятно театро“ с цялото семейство: гледаме Димитър Иванов – Капитана и куклен театър „Мале-мале“

Фотокредит: Росина Пенчева
Сподели

За трета поредна година семейния фестивал „Лятно театро“ радва малки и големи в цяла България. Тазгодишното издание вече обиколи  Свищов, Трявна, Троян, Нови пазар, Севлиево, Елхово, Бяла, Смядово и Исперих.

„Лятно театро“ спечели конкурса на АртАкция за изкуство с кауза за 2022 г.,

а тази година той обикаля 15 малки общини, като организаторите обещаха по-богата програма в тазгодишното издание.

Фотокредит: Малка театрална компания

Входът за фестивала е напълно безплатен, а програмата е различна във всеки отделен град. „Малка театрална компания“ се включват ударно във фестивалната програма с „Игротека“ с игри на открито,

няколко работилнички за изработване на кукли от зеленчуци („Кукли от фермата“) и дървени клечки („Супергерои“).

А за децата с голямо въображение, във фестивалната програма са включени работилнички за рисуване по лице, наречени с чаровното „Шарени муцунки“. А за малчуганите, които обичат кукления театър, ще бъдат изиграни представленията „Каквото направи дядо, все е хубаво“ и „От кулата“.

Актьорите от куклен театър „Мале-мале“ пък се включват в програмата със спектакъла по обичаната от малки и големи история „Дядо вади ряпа“, както и

със страхотното им шоу със сапунени мехури „Сапунени фантазии“.

Димитър Иванов – Капитана, водещият български стендъп комедиант, забавлява публиката с „Образцов дом“, а Мануела Саркисян и Георги Тенев играят своето авторско представление „Прахоляшка“.Към всички тях се присъединява и Христо Колев с кукления моноспектакъл „Рисувани приказки с бате Ицо“.

Фотокредит: Росина Пенчева
Тазгодишното издание на „Лятно театро“ е изцяло посветено на семейството.

Организаторите подчертават колко е важно родителите да прекарват време със своите деца, вършейки ползотворни дейности.

„Като куклени артисти, за нас е важно да премахнем стигмата около кукления театър като изкуство единствено и само за деца. Куклените средства ни позволяват да работим в дълбочина върху теми отвъд детското възприятие,

за да разказваме истории едновременно и на децата, и на техните родители.

В това се крият красотата и богатството на това изкуство.“, споделя Емил Йорданов от „Малка театрална компания“, организатор на фестивала „Лятно театро“.

Турнето на „Лятно театро“ продължава и днес в Ямбол за старта на лятното училище към Регионалния исторически музей в града. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

Актуално

Избрано за вас