Кръстю Кръстев влезе в Министерство на културата със заявка за спокойствие в системата

Кръстю Кръстев влезе в Министерство на културата със заявка за спокойствие в системата

Сподели

Днес е първият официален работен ден на новия – редовен, министър на културата. На кратка церемония във вторник  служебният министър Найден Тодоров пожела на Кръсто Кръстев

да работи в министерството толкова време, колкото и в Пловдивския драматичен театър

„Кръстев е човек, който през годините се е доказал като един от най-добрите ръководители в културата в България“, обърна се Тодоров към наследника си и продължи: „Преди два месеца ти връчих наградата на Министерството на културата, сега ти връчвам Министерството на културата“.

Кръстю Кръстев е играл в спектаклите: „Трамвай Желание“, „Дългият път на деня към нощта“, „Нора“, „Мюзикъл за пет пари“, „Страшният пират Джакомо“, „Навън, пред вратата“ и др.
„Отдушникът ти свършва, сега ти трябва да бъдеш отдушник“,

сподли досегашният директор на Драматичния театър в Пловдив. Той оглавява културния институт в града под тепетата в последните 23 години.

Той даде заявка, че начело на институцията целта му е да гради дух на доверие и не отрече вероятно натрупаните проблеми, които ще се стреми да изчиства.

„Иска ми се да изградим дух на доверие, което зная, че се печели трудно. Повярвайте ми, аз няма да се намеся в работата на никого, ако той спечели  доверието ми, че това е, което трябва да се направи“, обърна се Кръстев към новия си екип.

„Системата трябва да се успокои, а хората – да бъдат оставени да работят“,

каза още министърът.

Той изтъкна, че в културата има много можещи хора. Ако министерството успее да успокои средата, в която работят, те ще дадат най-доброто от себе си.

В края на церемонията, спазвайки дългогодишната традиция, Найден Тодоров символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

Четете още:

Найден Тодоров: Когато дирижират политиците става не симфония, а какофония

Културата на протест: кани се да замлъкне за седмица заради орязан бюджет

Народният театър „Иван Вазов“: Представленията на Морфов остават

Актуално

Избрано за вас