Културата на протест: кани се да замлъкне за седмица заради орязан бюджет

Културата на протест: кани се да замлъкне за седмица заради орязан бюджет

Сподели

Артисти, музканти и художници са готови да замълчат за седмица, отнемайки изкуството от публиката за седмица. Причината – протест и несъглаие с властимащите, които неглижират изкуството, намалявайки бюджета.

Ако бюджетът за култура през 2024 година не достигне 1% от БВП,
синдикалните организации в областта на културата ще са принудени да обявят „Седмица без култура“. Това означава блокиране на театри, музеи, галерии, библиотеки и читалища през есента.
Новината идва в деня, в който на жълтите павета ще гласуват ротационното правителство.

Христо Мутафчиев от Съюза на артистите настоява при разработването на бюджета за 2024 г. да бъдат отделен 1% от БВП за културния сектор. В момента той е 0.6% от БВП.

Според работодателските и синдикални организации от сферата на културата, бюджетът им може да бъде орязан с близо 40 млн. лева. Досегашният служебен министър на финансите Рисица Велкова предвиждаше разходите за култура да станат 838.9 млн. лева за 2023 г.

Това е със 37 млн. лева по-малко при 876.5 млн. лева досега. Финансовата прогноза на Велкова до 2025 г. е този процент ще намалее до 0.4% от БВП.

„Културните индустрии, приносът, който имат те към БВП за 2020 г. е 5,6%, за 2021 г. е 6%, а на нас държавата ни връща 0,5%.

Това е цинично, неморално и престъпно.
Ние искаме да бъде 1%. Ако не го изпълнят, ние ще блокираме абсолютно всички държавни и културни институти“, заяви Христо Мутафчиев, цитиран от обществената телевизия.

Четете още:

Найден Тодоров: Когато дирижират политиците става не симфония, а какофония

Христо Мутафчиев: Театърът е символ на вярата в доброто

Актуално

Избрано за вас