Съкровища, лукс и власт: Панагюрското злато в Лондон

Съкровища, лукс и власт: Панагюрското злато в Лондон

Сподели

Панагюрското съкровище е пред погледите на хилядите посетители в Британския музей в Лондон.

Изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” бе открита официално в сряда, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и на служебния министър на културата Найден Тодоров.

Първите заглавия от пресата на Острова са повече от ласкателни:

„Изключително красиво“, пише The Times. Според The Telegraph изложбата е „ослепителна“, а Evening Standard използва „разкошна“.

„Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата”.

С тези думи вицепрезидентът Йотова се обърна към директора на музея д-р Хартвиг Фишър по време на откриването. Тя нарече Панагюрското съкровище

„визитна картичка на България“.

Изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” ще запознае посетители с ценни предмети, които са използвани като инструменти на авторитет в Персия и Югоизточна Европа в периода 550-30 г. пр.н.е.

Фотокредит: @britishmuseum

Изложбата проследява как царският двор на Ахеменидите в Персия е използвал скъпоценни предмети като маркер на властта. Така, определяйки стил на лукс, който е намерил отзвук в цялата империя от Египет до Индия.

Разглежда се как източният лукс е бил възприет в ранната демократична Атина, която се е самоопределяла като заклет враг на Персия. И как той е бил адаптиран по иновативен начин, за да стане социално и политически приемлив.

Накрая се изследва как Александър Велики разбива Персийската империя, за да постави началото на нова елинистична епоха. В нея източните и западните стилове на лукс се сливат като част от един все по-взаимосвързан свят.

Фотокредит: @britishmuseum
Панагюрското златно съкровище ще остане в Британския музей до 13 август.

Междувременно директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и кураторът на „Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър проведоха няколко срещи. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей. Те ще са за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство, припомнят от Министерство на културата.

Актуално

Избрано за вас