Патрис Павис за „Чайка“ с Емилия Кларк на „Варненско лято“: Интересно, но и разочароващо за гледане

Патрис Павис за „Чайка“ с Емилия Кларк на „Варненско лято“: Интересно, но и разочароващо за гледане

Сподели

Професор Патрис Павис, един от най-големите авторитети в света на театралната критика, е почетен гост на фестивала „Варненско лято“. Споделяме с вас мнението му за част от спектаклите в международната и в локалната програма.

Сред вносните заглавия впечатление на Павис направи

прожекцията на „Чайка“ по Чехов, в чиито каст блестят имената на звездите от „Игра на тронове“ Емилия Кларк и Индира Варма

Спектакълът, чиято премиера в лондонския „Уест енд“ бе миналото лято, е аскетичен като декор и залага изцяло на актьорската игра като инструмент за въздействие.

Фотокредит: viafest.org

„Чайка“ беше едновременно интересно, но и разочароващо преживяване. Представя интересна адаптация на текста на Чехов. Постановката изглежда много добре направена с това седене на столове, тяхното преместване, изобщо, има една много геометрична подредба на смисъла.

Присъствието на всички актьори на сцената също беше интересно – когато някой не играе, просто стоеше като застинал

Но бях малко разочарован от начина, по който се чуваха гласовете на актьорите. Струва ми се, че те бяха много силни и не можеше да се усети размяната на реплики между героите.“

Фотокредит: Лора Ставрева

Павис отделя специално внимание и на героя Треплев.

„Той беше направен почти сакат и още от самото начало изглеждаше, че няма никакъв шанс да спечели нещо. Той беше неудачник. Но не мисля, че това е правилно. Мисля, че той е млад мъж, който има талант, който би могъл да стане писател, но майка му и нейният партньор стоят на пътя му.

Изобщо Треплев е много важен герой в пиесата, а тук остана малко встрани.“

Критикът е очарован от родния спектакъл „Дишай“ на театрална работилница „Сфумато“ с участието на Елена Телбис и Бойко Кръстанов. „Харесва ми смяната на светлината, която прави един детайл видим или невидим, както и изграждането на връзката между двамата герои. Напомни ми за представление, което бях гледал предишния ден – „Това не го казвай!“. В него имаше подобна идея.“, казва професорът.

Целият отзив можете да прочетете в блога на МТФ „Варненско лято“.

Теоретичните текстове на Павис се използват в театралното образование на глобално ниво. Служат на стотици изследователи и театроведи като основен наръчник и пътеводител в професията. След като през 2019 г. професорът беше отличен с

Доктор Хонорис Кауза в Назионалната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“,

той се завърна в България специално за „Варненско лято“ 2023. В рамките на фестивала Павис изнесе лекцията „Нови тенденции в анализа на представлението”.

Актуално

Избрано за вас