Един свят на три острова в Средиземно море

Един свят на три острова в Средиземно море

Сподели

В средата на Средиземно море се намира малка държава, съставена от три обитаеми острова с неустоимо очарование.

Благодарение на вековните сгради тук преобладава загар, подобен на бисквитка. Водата е най-синята от сините. Храната е наслада за сетивата. Древните традиции все още се празнуват, а хората са горди, но изключително дружелюбни.

Добре дошли в Малта!

Всеки един от трите обитаеми острова на тази страна – Малта, Гозо и Комино – е напоен толкова слънце и природни красоти, че перфектната ваканция е гарантирана.

Самата Малта е най-големият остров в Малтийския архипелаг и много посетители не виждат нужда да го напускат. Нищо чудно – островът с площ от 95 кв. мили (246 кв. км) отговаря на всички изисквания от гледна точка на история, култура, плажове и нощен живот.

[metaslider id=23252]

Валета, епично изглеждащ град-крепост, е столица от 1571 г. насам. Бароковите сгради се извисяват до причудливи тераси на ресторанти, а оживени кафенета с поразителни гледки заемат стълбите, водещи от пристанището към Стария град. Червени телефонни кабини – спомен за 150-годишното британско управление от 1814 до 1964 г. – стоят под характерните за Валета резбовани дървени балкони, боядисани във всички цветове на дъгата.

Някогашният склад за зърно в града, сега е най-големият обществен площад, където редовно се провеждат фестивали и концерти на световноизвестни артисти.

Малтийският специалитет включва бавно приготвен заек или равиоли с традиционно сирене от Гозо, а за десерт – сладкиш с пълнеж от фурми, често сервиран със сладолед.

Разбира се, тук се ядат морски дарове. Превъзходни са пълнените калмари или махи-махи, а яхнията от октопод няма равна!

След обилен обяд в Малта е популярно да се лежи по скалите. Заливът Свети Петър е с кристално чиста вода.

Сейнт Полс Бей, най-големият град в Малта

Една от най-известните природни забележителности е Синята пещера на южното крайбрежие на острова.

Макар че пещерата е едно от най-популярните (и туристически) места в Малта, полупрозрачните води – позволяващи гледка до 16 метра надолу – компенсират тълпите. Лодката е и най-добрият начин човек да се полюбува на величествените бели скали на околното крайбрежие.

@welovemalta

За интересуващите се от археология и древна история, тук се намира мегалитният храмов комплект Хаджар Ким, част от световното наследство на ЮНЕСКО. Религиозните обекти на острова са сред най-древните на Земята. Хаджар ким е по-стар от Египетските пирамиди и Стоунхендж.

Преди да стане снимачна площадка на „Игра на тронове“, „Троя“, “ Орденът на асасините“ и най-новия „Джурасик свят – Господство“, Малта е стояла като

фон на мюзикъла „Попай“ от 1980 г. с участието на Робин Уилямс.

Макар че самият филм не е присъствал в боксофиса или пък е получил някаква стойностна критика, действието се развива в близост до Мелиеха и е превърнато в забавен семеен тематичен парк.

Фотокредит: Popeye village / Pixabay
Спокойният Гозо запълва празнините, които Малта е оставила

До Гозо, където животът е по-бавен, природата – по-дива, а атмосферата – по-спокойна, се стига с редовните фериботни линии.

Цитаделата се издига в столицата Виктория. Гозо е рай за гмуркачите.

Синята дупка, на западния бряг, е 50-метрова дълбока скална формация, наподобяваща тръба, с арка и пещера на дъното – минавайки под арката, човек се озовава в открито море.

Пейзажът при залива Двайра може да се стори познат на феновете на „Игра на тронове“.

Дотракийската сватба на Денерис Таргариен и Хал Дрого е заснета тук, пред Лазурния прозорец –

крехка варовикова арка, която се простира над морето. За съжаление, арката се срути през 2017 г. Сега останките от нея могат да се видят само при гмуркане.

Ако Малта е градският остров, а Гозо – неговият скромен брат, то Комино е дивият братовчед.

Населението на Камино е скромно – двама души, няма коли и признаци на глобализация – само девствено Средиземноморие. Повечето посетители идват заради Синята лагуна – блестящ, плитък залив, чиято вода е с почти нереален лазурен цвят.

Но докато посетители се връщат обратно към основните острови след няколкочасов престои, магията е човек да опознае Комино. Кулата „Света Мария“ от XVII в. е една от отбранителните постройки, издигнати от Малтийските рицари, за да сигнализират за приближаването на врага с оръдеен огън. Протокът Комино е бил стратегически воден път между Малта и Гозо.

Синята лагуна / @citysightseeing

На миля от Синята лагуна са заливите Санта Мария и Сан Никлав, които са препоръчителните места за плаж. Гледката към всички останали острови се открива от 275 фута височина или така наречената точка Ġебел Комино, най-високата точка на острова. За гмуркане с шнорхел, мястото е Коминото.

Гозо / @micagius

Източник: CNN. Фотокредит водеща снимка: @visitmalta

Актуално

Избрано за вас