Яли ли са пица в Помпей, археолози с интересни открития

Фотокредит: ITALIAN CULTURE MINISTRY

Яли ли са пица в Помпей, археолози с интересни открития

Фотокредит: ITALIAN CULTURE MINISTRY
Сподели

Археолози в древния римски град Помпей са открили картина, която изобразява това, което може да е предшественик на италианската пица.

Плоският хляб, изобразен на 2000-годишната фреска, „може да е далечен прародител на съвременното ястие“, каза италианското министерство на културата. Въпреки това се посочва, че липсват класическите съставки, за да се счита технически за пица.

Фреската е открита в коридора на къща до пекарна по време на скорошни разкопки на мястото в Южна Италия. Откритието е направено тази година по време на нови разкопки на Regio IX в центъра на Помпей, един от деветте района, на които е разделен древният обект.

Сградата е била частично разкопана през 19-ти век, преди разкопките да започнат отново през януари тази година – близо 2000 години след вулканичното изригване, погълнало града.

Археолози в парка за световно наследство на ЮНЕСКО казват, че новооткритата фреска, изобразяваща

плоския хляб, нарисуван до чаша за вино,

може да е била изядена с плодове като нарове или фурми, или облечена с подправки и вид сос песто.

Фотокредит: Reuters

Директорът на Помпей Габриел Зухтригел каза, че това показва контраста между „пестеливо и просто хранене“ и „лукса на сребърните подноси“.

„Как да не помислим в това отношение за пицата, също родена като „бедно“ ястие в Южна Италия, която сега е завладяла света и също се сервира в ресторанти със звезди“, каза той, споделят от BBC.

Скелетите на трима души също бяха открити близо до пещта в работните помещения на дома през последните седмици, се добавя в изявление на министерството на културата.

Изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е. погребва Помпей в пепел, замразявайки града и жителите му във времето. Мястото е богат източник за археолозите от откриването му през 16-ти век.

Локацията е само на около 23 км от град Неапол – съвременната родина на италианската пица, защитена от ЮНЕСКО.

Актуално

Избрано за вас