Търгуват „изгубена“ от векове картина на Рубенс за милиони

Търгуват „изгубена“ от векове картина на Рубенс за милиони

Сподели

Картина на Рубенс, изгубена в историята и погрешно идентифицирана в продължение на почти 300 години, изскача шумно изпод рентгена на познавачи.

Нов рентгенов анализ установи, че картината

„Свети Себастиан, обгрижван от два ангела“,

сътворена от фламандския художник Петер Паул Рубенс преди повече от 400 години, може да донесе до 7,7 милиона долара на търг следващия месец.

 

Рубенс е изобразил историята на римския войник Себастиан, пронизан от войнишки стрели и оставен да умре, след като приема християнството, преди ангелите да се намесят по чудодеен начин.

Картината е оставила „силно впечатление“ у Джордж Гордън, съпредседател на световния отдел за стари майстори на „Сотбис“, когато я е видял за първи път на изложба.

„Това е живостта на четката“, казва Гордън пред CNN.

Картината е поръчана от италианския благородник и военачалник Амброджо Спинола и се смята, че е завършена в Антверпен, след като Рубенс се завръща в родния си град.

„Амброджо Спинола е бил … войник, който води религиозна война. Той е бил благочестив католик и затова имате този избор на светец“, казва Джордж Гордън. „Защото, когато вярата (на Себастиан) става очевидна и той отказва да се отрече от нея, е осъден на мъченическа смърт“, обяснява още специалистът. Според него това било и подходяща тема за Спинола.

Семейство Спинола били големи покровители и приятели на Рубенс.

Картината изчезва от историята през 30-те години на XIX век.

През 1963 година се появява отново в Мисури. По-късно е придобита от настоящия собственик на търг през 2008 г., където е

погрешно идентифицирана

като картина на френския художник Лоран дьо Ла Ир.

Рентгеновият анализ, извършен през месец април, показа, че картината е дело на Рубенс и, което е най-важното, че

това е оригиналната версия на композицията.

„Рубенс е един от най-известните и най-великите художници на XVII век. Той е в челните редици на развитието на барока като стил в изкуството“, казва още Гордън.

Творбата ще бъде продадена в Лондон на 5 юли и се очаква да достигне цена между 4 и 6 млн. паунда (5,1 и 7,7 млн. долара).

Фотокредит: CNN

Актуално

Избрано за вас