Ученици оценяват филмите в младежката програма на фестивала „Любовта е лудост“

Ученици оценяват филмите в младежката програма на фестивала „Любовта е лудост“

Сподели

На 25 август стартира международния летен фестивал „Любовта е лудост“. Всяка година по същото време той събира десетки любители на киното, представяйки някои от най-впечатляващите нови заглавия от българското и европейското кино. На предстоящото 31-во издание във Варна, ученици и млади актьори ще играят важна роля в журито.

Техните експертни оценки ще бъдат ключови за

специалната конкурсна младежка програма на фестивала

В нея са включени филми от белгийския режисьор Доминик Дерудер, като „Параклисът“, който е номиниран за „Златен бокал“ на фестивала в Шанхай тази година. Освен него в програмата попадат и два полски филма. Първият е „Всеки има свое лято“ на Томаш Юркевич, който е бил отличен на няколко фестивала в страната, а вторият – „Март 68“ на Кшищоф Ланг, номиниран на фестивала в Кливланд.

Младежкото жури ще трябва да оцени още копродукцията „Терезин“ между Италия, Чехия и Словакия, режисирана от Габриеле Гуиди, както и ирландския филм „Роуз и Франк“ на режисьорите Рейчъл Мориарти и Питър Мърфи. Тази година той спечели наградата за най-добър международен филм в Седона.

Откриването на фестивала ще бъде с посветено на френския филм „Жан дьо Бари: фаворитката на краля“. Той е режисиран от Майвен льо Беско, която изпълнява и главната роля. Тя си партнира не с кого да е, а със самия Джони Деп, който влиза в ролята на крал Луи XV. Филмът откри и в 76-то издание на кинофестивала в Кан.

„Анатомия на едно падане“

На 1 септември е закриването на фестивала „Любовта е лудост“, а зрителите ще могат да гледат „Анатомия на едно падане“. Той е режисиран от Жюстин Трие, който спечели голямата награда „Златна палма“ на фестивала в Кан тази година.

В конкурсната програма за наградата „Златна Афродита“ ще се състезават 12 заглавия. Сред тях са „Природата на любовта“ на Мония Чокри. Заглавието има номинация и в програмата „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан. В същата категория е номинирана и копродукцията „Писна ми от мен“ от Норвегия, Швеция, Дания и Франция, която е от 2022 г.

Актуално

Избрано за вас