Ръсел Бранд беше обвинен в сексуално посегателство, отмениха турнето му

Фото кредит: JEFF SPICER/GETTY IMAGES

Ръсел Бранд беше обвинен в сексуално посегателство, отмениха турнето му

Фото кредит: JEFF SPICER/GETTY IMAGES
Сподели

Промоутърите отложиха оставащите дати от поредицата представления на комика Ръсел Бранд. Това се случи след като британската полиция съобщи в понеделник, че е получила обвинение в сексуално посегателство, въпреки че той ги отрича, съобщи АП.

Агенция за таланти и издателство също се разделиха с Бранд заради обвиненията, които поставиха развлекателната индустрия във Великобритания пред въпроса дали лошото поведение на комика не е останало без последствия заради неговата слава.

48-годишният Бранд отрича обвиненията в сексуално насилие. Те са отправени от четири жени в документален филм на телевизионния Канал 4 и вестниците „Таймс“ и „Сънди таймс“. Сред обвинителките, чиито имена не са посочени, има една, която твърди, че е била сексуално насилвана

по време на връзката си с него,

когато е била на 16 години. Друга жена казва, че Бранд я е изнасилил в Лос Анджелис през 2012 г.

Лондонската полиция заяви, че след оповестяването на обвиненията е получила „сигнал за сексуално посегателство, за което се твърди, че е извършено в Сохо в централен Лондон през 2003 г.“. Това е три години преди най-ранното от предполагаемите посегателства, за които съобщават медиите.

От полицията съобщиха, че „служителите са в контакт с жената и ще ѝ окажат подкрепа“. Тя не идентифицира предполагаемия извършител като Бранд, но в изявлението си се позовава на твърденията във вестниците и телевизиите. Полицията призова „всеки, който смята, че може да е станал жертва на сексуално престъпление, без значение колко отдавна е било, да се свърже с нас“.

Бранд публикува видеоизявление в петък в отговор на медийните твърдения. В него той заяви, че връзките му са били „винаги по взаимно съгласие“.

В понеделник „Таймс“ написа, че още жени са се свързали с вестника с обвинения срещу Бранд и те ще бъдат „стриктно проверени“.

Макс Блейн, говорител на министър-председателя Риши Сунак, заяви, че твърденията са

„много сериозни и притеснителни“

Консервативната депутатка Каролайн Ноукс, която председателства Комисията за жените и равенството в Камарата на общините, призова полицията както във Великобритания, така и в Съединените щати да разследва „невероятно шокиращите“ твърдения, предава БТА.

„Това заслужава и се нуждае от криминално разследване, защото твърде дълго сме свидетели как мъжете – а извършителите на този вид престъпления почти винаги са мъже – не носят отговорност за поведението и действията си“, заяви тя пред радио BBC.

Твърденията подновиха дебата за „културата на момчетата“, която процъфтяваше във Великобритания през 90-те и началото на 2000-те години, и за мизогинията, която все още се разпространява в интернет.

Обвиненията, съобщени от вестниците и Канал 4 и обхващат периода между 2006 и 2013 г. Тогава Бранд е голяма звезда във Великобритания с нарастваща популярност и в САЩ.

Ръсел е известен с необузданите си и рисковани стендъп изпълнения. Той води предавания по радиото и телевизията, пише мемоари, в които описва битките си с наркотиците и алкохола. Участва в няколко холивудски филма, като за кратко е женен за поп звездата Кейти Пери между 2010 и 2012 г.

През 2008 г. Бранд е отстранен от BBC заради

неприлични шеги

с актьора от комедийния сериал „Фолти тауърс“ Андрю Сакс (Мануел), в които се хвали, че е правил секс с внучката на Сакс. Той напуска радиопредаването си след инцидента, който предизвика хиляди оплаквания в публично финансираната телевизия.

BBC, Канал 4 и продуцентската компания, която стои зад риалити формата „Биг Брадър“, част от чиито серии бяха водени от Бранд, заявиха, че са започнали разследвания на поведението му и начина, по който са били разглеждани жалбите.

Бранд беше отстранен и от агенцията за таланти „Тависток Уд“, която заяви, че е била „ужасно подведена“ от него. Издателството „Блубърд“, филиал на „Пан Макмилън“, заяви, че е решило да спре бъдещи публикации с Бранд.

Поддръжниците му попитаха защо обвиненията се отправят години след предполагаемите инциденти. Жените обясниха, че са се почувствали готови да разкажат историите си едва след като са били потърсени от репортери. Някои от тях посочиха новопридобитата известност на Бранд като онлайн уелнес инфлуенсър като фактор за решението им да говорят.

Жертвите и медиите трябва да се съобразяват и с

британските закони за клевета,

които са благоприятни за ищците и които възлагат тежестта на доказване на обвиненията.

През последните години Бранд до голяма степен е изчезнал от основните медии. Той обаче е натрупал голям брой последователи онлайн с видеоклипове, в които се смесват уелнес и теории на конспирацията. Каналът му в YouTube, който има повече от 6 милиона абонати, разпространява теории на конспирацията за COVID-19, дезинформация за ваксините и интервюта с противоречиви телевизионни водещи. Сред тях са Тъкър Карлсън и Джо Роугън.

Бранд изнасяше представления като комик, като в събота вечерта, когато се излъчваше документалният филм на Канал 4, той водеше шоу пред стотици хора в заведение в Лондон. Във вторник той трябваше да изнесе концерт в Уиндзор, западно от Лондон. Организаторите обаче съобщиха, че останалата част от турнето се отлага.

Ели Томсет, старши преподавател по медии и комуникации в Бирмингамския градски университет, която изучава британската стендъп сцена, каза, че Бранд е продукт на комедийна сцена, която е изпълнена с мизогиния – и все още е такава, въпреки напредъка, постигнат от жени и други хора за разнообразяване на комедийния пейзаж.

„Когато имахме възход на популярния феминизъм… имахме и възход на популярната мизогиния, олицетворявана от такива, като влиятелния в социалните мрежи Андрю Тейт, но видима във всички аспекти на обществото и определено отразена в британската комедийна сцена“, каза Томсет.

„Правят се все повече опити да се противодейства, но идеята, че подобно отношение към жените е нещо, което се е случвало в миналото и вече не се случва, е, честно казано, глупост“, добави медийната експертка.

Фото кредит откриваща снимка: JEFF SPICER/GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас