Родни сценаристи излизат на протест: За солидарност, за права и за пари

Родни сценаристи излизат на протест: За солидарност, за права и за пари

Сподели

Днешният 14-и юни е обявен за световен ден на солидарност с американските сценаристи, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите с искания за справедливи договори и възнаграждения.

Гилдиите на сценаристите в целия свят подготвят различни събития, с които да покажат подкрепата си към стачката и да дадат гласност на своите собствени проблеми. У нас, Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи също се включва в това мащабно събитие.

Демонстрацията е насрочена за 10.00 часа пред Народното събрание.

Днес е денят, в който българските сценаристи ще обявят

началото на битката си за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики.

Според гилдията у нас няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения.

„Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ни защити. Авторите винаги са в слаба позиция при преговорите, затова са нужни колективни договори. Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес-интереси“, казват от асоциацията.

В близките седмици предстои приемането промени в Закона за авторското право и сродните му права. Текстовете са закъснели с повече от година. Те би трябвало да гарантират правата на авторите, но според БАФТРС промените са в ущърб на авторите.

Сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а Министерството на културата да проведе преговорите за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им.

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Асоциацията на филмовите продуценти, Асоциацията на телевизионните продуценти,  Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и Филмаутор.

Очаква се на демонстрацията да присъстват автори от всички гилдии, както и музиканти и артисти. Някои знакови лица от кинаджийските среди вече реагираха:

 

Фотокредит: AFP /Getty Images

Четете още:

Новият собственик на наградите „Златен глобус“ закрива Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд

Стачка на сценаристите в Холивуд блокира снимките на предисторията на „Игра на тронове“

„Анатомия на едно падение“ взе „Златна палма“ в Кан

Актуално

Избрано за вас