Алек Болдуин се изправя през съда на 10 юли, откриха „дупка“ в показанията му

Снимка: MEGA/GC IMAGES

Алек Болдуин се изправя през съда на 10 юли, откриха „дупка“ в показанията му

Снимка: MEGA/GC IMAGES
Сподели

Актьорът Алек Болдуин ще се изправи на 10 юли пред съда заради стрелбата на снимачната площадка на филма „Ръжда“ (Rust) през 2021 г. Тогава беше убита операторката на продукцията Халина Хътчинс. Болдуин е обвинен в причиняване на смъртта ѝ по непредпазливост. Хътчинс почина, пронизана от боен куршум от оръжие, с което актьорът репетира сцена.

Оказа се, че оръжейникът на продукцията Хана Гутиерес

по грешка заредила боен патрон

в репродукция на револвер Колт 45, с който Алек Болдуин стреля по време на репетиция на снимачната площадка край Санта Фе, щата Ню Мексико.

Гутиерес вече беше изправена пред съда миналата седмица по обвинение в непредумишлено убийство. Същото е предявено и на Алек Болдуин.

Според прокурорите тя е

проявила „небрежност и непрофесионализъм“

в работата си. Тя казала на полицията, че е заредила пистолета на Болдуин, като е объркала бойния с макетен патрон.

Защитата ѝ твърди, че Гутиерес е

изкупителна жертва за неуспеха на актьора

да спазва правилата за безопасност на оръжията, както и на хаотичната нискобюджетна продукция, при която са пренебрегнати указанията за безопасност, за да се спести време.

Междувременно Болдуин отрича да е отговорен за смъртта на Хътчинс. Неговите адвокати планират да подадат молба за отхвърляне на обвиненията на основание, че не са спазени определени правила, когато те са били повдигнати повторно през януари.

По време на процеса срещу Гутиерес експертът по огнестрелни оръжия от ФБР Брайс Зиглер внесе яснота по случая. Той заяви, че италианският револвер „Пиета“ нямало да произведе изстрел, ако Болдуин единствено е заредил оръжието, но не е натиснал спусъка.

Свидетелските показания са в контраст с първоначалните коментари на актьора след стрелбата, пише БТА. През декември 2021 г. той заяви пред телевизия Ей Би Си, че

заредил пистолета, но не е натиснал спусъка.

Обвиненията срещу Болдуин бяха свалени миналата година, след като се появиха нови доказателства, че пистолетът може да е модифициран и да е произвел изстрел, без да е натиснат спусъка, припомня Ройтерс.

Независима експертиза обаче потвърди становището на експерти от ФБР. Оказва се, че пистолетът в действителност няма да произведе изстрел, без да се натисне спусъкът.

Зиглер заяви, че не е забелязал никакви промени по огнестрелното оръжие, когато то е пристигнало в лабораториите на ФБР в Куантико.

Актуално

Избрано за вас