Новото дете в квартала: „Улица Сезам“ приветства Ти Джей от Филипини

Новото дете в квартала: „Улица Сезам“ приветства Ти Джей от Филипини

Сподели

Семейството на най-популярното куклено детско-образователно шоу в света става все по-голямо. „Улица Сезам“ представи Ти Джей – първата филипинска кукла в предаването, което е на екран вече 54 години.

Ти Джей дебютира в сцена с актьора и политик Кал Пен, когото зрителят добре познава от поредицата филми за Харолд и Кумар и сериала „Д-р Хаус“.

Филипинското мъпет момче и Джи Йонг, която е корейско-американският представител в шоуто, разговарят с актьора за думата на деня: увереност.

Увереността, обяснява Пен, е

„когато вярваш в себе си и в своите способности или в способностите на другите“.

Ти Джей се възхищава на увереността на Гроувър, който се опитва да прескочи надписа „Улица Сезам“ с колело на една гума. А когато Пен споделя с Ти Джей и Джи Йонг, че разчита на другите, когато не се чувства уверен, Ти Джей отваря очи за собствените си преживявания.

„Аз уча тагалог. Това е езикът, който моето филипинско семейство говори, и аз имам увереност, защото винаги мога да помоля моята „лола“ за помощ“, казва Ти Джей.

Ти Джей е на 4 години и е второ поколение американец от филипински произход.

Той обича да забавлява по-малката си сестра, да работи в градината с баба си и дядо си и да прекарва време с другите членове на семейството си, когато му гостуват от Калифорния.

Героят на Ти Джей е озвучен от кукловода и изпълнител Инан Шенту. В създаването му е замесен Боби Понтилас, американски аниматор от филипински произход. Понтилас написа в Instagram, че си е сътрудничил с творческия директор на Sesame Workshop Луис Мичъл по дизайна на героите.

Външният вид на Ти Джей е базиран на децата на двама негови приятели.

Ти Джей е най-новото попълнение към разнообразния състав от нови герои на „Улица Сезам“.

Представянето на филипинците в квартала идва и точно навреме за Месеца на наследството на азиатските американци и тихоокеанските островитяни 2023 в САЩ.

„Улица Сезам“ демонстрира толерантност към разнообразието на общности и раси.

Така например още преди две години шоуто представи първото си еднополово семейство от двама мъже и тяхната дъщеря.

В допълнение към Джи Йонг – първата азиатско-американска марионетка в програмата, през 2021 г. предаването представи две чернокожи марионетки. Уес и баща му Илайджа се нанесоха на улицата, за да помогнат в образованието на най-малките.

Миналата година мъпет, който използва инвалидна количка, направи своя дебют в „Ахлан Симсим“, версията на „Улица Сезам“, която се излъчва в Близкия изток и Северна Африка.

Няма проблем да изглеждаш различно,

е посланието на куклите към децата, но и към родителите им. За да могат на свой ред да разговорят свободно вкъщи за това какво е раса и защо обидите към външния вид на хората са неприемливи.

Генди Тартаковски работи с българско студио по екшън анимация за HBO

Актуално

Избрано за вас