Вежди Рашидов се настани до Пикасо и Дали в Кралския артистичен кръг

Снимка: Личен архив

Вежди Рашидов се настани до Пикасо и Дали в Кралския артистичен кръг

Снимка: Личен архив
Сподели

Вежди Рашидов и Захари Каменов получиха признание за работата си в рамките на представянето на съвместната им представителна изложба в залите на Кралския артистичен кръг в двореца „Пинятели“ в испанския град Барселона. Това съобщават от екипа на скулптора.

Експозицията включва 12 скулптури на Рашидов и 12 картини на Каменов.

На откриването ѝ е присъствал президентът на Кралския артистичен кръг Жозеп Феликс Бенц, който е и председател на Световния форум за мир. Той е връчил на Рашидов отличието

„Почетен член на Кралския артистичен кръг“

за изключителните му заслуги към европейската култура. От екипа на скулптора посочват, че тази титла е пожизнена и в 145-годишната история на организацията нейни носители са само двайсетина творци. Сред тях са Хуан Миро, Салвадор Дали и Пабло Пикасо. 

В рамките на събитието Захари Каменов е бил удостоен с почетния знак на Кралския артистичен кръг.

„Преди години чрез творчеството на Вежди Рашидов преоткрих България. Чрез съвместната му изложба със Захари Каменов изпитвам истинска наслада от съприкосновението с българския талант“, гласят думи на Жозеп Феликс Бенц, пише БТА.

Сред гостите на откриването на експозицията са били Анхелес Торас – шеф на департамента по култура в Автономното правителство на Каталуня. Придружавал го е завеждащият отдела по култура в кметството на Барселона Хавиер Марсе, . Освен тях събитието са уважили генералният консул на Украйна Артем Воробьов и генералният секретар на консулския корпус Йосеф Давид Санчес Молина Рубин. На изложбата са присъствали и генералният консул на България Цветелин Цолов, проф. Стоян Денчев и проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ. Заедно с тях на място са били и дипломати, както и представители на местните власти, колекционери и сънародници.

Изложбата ще остане в Барселона до 7 април.

Актуално

Избрано за вас