Невидима заплаха: AI измества мозъците в Холивуд?

Невидима заплаха: AI измества мозъците в Холивуд?

Сподели

Изкуственият интелект продължава да се развива под формата на AI видеа. Те са все още в началния си стадий на изработка и напомнят на флипбук, прескачайки треперещо от един сюрреалистичен кадър към следващия. 

Този нов тренд има определено ехо от Dall-E, който заля интернет миналото лято, изпълнявайки същия трик с неподвижни изображения. По-малко от година по-късно, тези странни Dall-E изображения са почти неразличими от реалността, повдигайки два въпроса:

Ще напредне ли видеото, генерирано от AI, толкова бързо и ще има ли място в Холивуд?

ModelScope, видео генератор, хостван от фирмата за изкуствен интелект Hugging Face, позволява на хората да напишат няколко думи и да получат в замяна стряскащо, трептящо видео. Runway, компанията за изкуствен интелект, която съвместно създаде генератора на изображения Stable Diffusion, обяви генератор на текст към видео в края на март, но не го направи широко достъпен за обществеността, посочват от New York Times. Това е и причината генерираните видеа да са с по-високо качество от тези на ModelScope.

И Google, и Meta обявиха, че работят върху технологията за текст към видео през есента на 2022 г.

Към момента видеата са кратки и служат за забавление. Но в бъдеще ролята на AI в кино индустрията може да се развие отвъд вирусния мем, позволявайки на технологиите да помагат за кастинга на филми. Да моделират сцени, преди да бъдат заснети, и дори да разменят актьорите в и извън сцените.

Технологията напредва бързо и вероятно ще отнеме години,

преди такива генератори да могат да създадат цял ​​кратък филм. Все пак потенциалът на AI в развлеченията е огромен.

Но това не означава, че AI ще замени изцяло сценаристите, режисьорите и актьорите в скоро време. Остават някои значителни технически пречки. Видеоклиповете изглеждат нестабилни, защото

AI моделите все още не могат да поддържат пълна кохерентност от кадър в кадър,

което е необходимо за изглаждане на визуалните ефекти. Създаването на съдържание, което продължава повече от няколко очарователни, гротескни секунди и запазва своята последователност, ще изисква повече компютърна мощност и данни, което означава големи инвестиции в развитието на технологиите. 

Но тази генеративна видео технология е малко вероятно да изключи хората от филмовия процес. Wonder Dynamics, компания, която позволява на

създателите на филми да плъзгат и пускат компютърно генерирани герои във видеоклипове,

използва AI, за да осигури по-евтин начин визуалните ефекти да си проправят път във филмите. Целта е да добавите повече герои като извънземни и роботи, за да допълните процеса и да направите VFX по-достъпен, като просто да добавяте генерирани хора вместо реални. 

Видеоклиповете повдигат и други етични проблеми. В момента клиповете от текст във видео са до голяма степен невероятни. Но с напредването на технологията може да улесни всеки да прави

завладяващи фалшификати само с няколко реда текст.

И, подобно на генераторите на изображения, те биха могли да бъдат обект на съдебни дела за авторски права за използването на непритежавани изображения.

Създаването на пълен филм от един генератор и няколко реда текст е голямо предимство, но

комбинирането на различни AI инструменти може да го направи възможно,

казва Пасос. ChatGPT може да напише сценария, гласов генератор може да го прочете, видео генератори могат да създадат визуалното съдържание и след това всички части могат да бъдат редактирани заедно.

Българската следа

В Градската галерия между февруари и март се проведе изложбата Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена на Наталия Йорданова. Изложбата бе вдъхновена от филма „Привързаният балон“ на режисьора Бинка Желязкова, а Йорданова бе обучила AI генератори да създават кратки видеа по снимки и части от филма. Повече за миналата изложба можете да научите от сайта на Градската галерия.

 

Актуално

Избрано за вас