„Хиатус” – пътешествие до пъпа на Земята и обратно

„Хиатус” – пътешествие до пъпа на Земята и обратно

Сподели

С термина „хиатус” археолозите обозначават слой, в който не откриват находки, а това означава, че животът в даден обект е прекъснат от унищожение или пожар. Над този пласт обикновено има друг, който често не е свързан с традицията на предходния.

От тази седмица хиатус има и в българската литература. Поетът Георги Борисов и руският писател Анатолий Корольов издадоха съвместната си книга „Хиатус. До пъпа на Земята и обратно” (издателство „Лист“).

Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм,

„Хиатус” ни предлага тънък и дълбок анализ на сложните връзки между Русия и България. На реалната политическа и социална обстановка, през която все по-зловещо прозират кълновете на новия световен ред… „Хиатус” показва руския поглед на Анатолий Корольов върху българите. Той е склонен да идеализира и превратно да тълкува действителността при най-повърхностния досег с непонятни реалии и особености на националния характер. Негова опозицията е Георги Борисов, който се опитва да го приземи, описвайки с присмех и сарказъм нравите на сънародниците си и техните „по-големи руски братя“.

Сред първите читатели на „Хиатус” е поетът Румен Леонидов

„Авторите, руският писател Анатолий Корольов и българският поет Георги Борисов, са сторили нещо нечовешки смешно, тъжно, възторжено, лирично, актуално, архаично, епично и прочие – и то само от едно многоцветно гостуване на разковаващия с чувството си за хумор и парадоксални метафори руснак”, категоричен е поетът Румен Леонидов

А писателят Деян Енев отбелязва: „Ироничният, понякога гротесков, а на места крайно сериозен поглед на двамата писатели

е различен от всичко, което до този момент сме чели на български за българите

Подобно е и охисанието на Русия от последните години – мрачно и далеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обхваща един период от почти двайсет години – до нахлуването на Путиновата армия в Украйна, единствена по своя род в нашето книгоиздаване”.

 

Актуално