Тео Ушев отказа наградата си от Московския фестивал: Правете филми, не война!

Тео Ушев отказа наградата си от Московския фестивал: Правете филми, не война!

Сподели

Филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ бе отличен със „Сребърен Свети Георги“ – специалната награда на журито на Московския международен кинофестивал, но аниматорът не я прие.

Председател на журито е индийският кинорежисьор и продуцент Рахул Равел. Освен Гера членове са руските актьори Алексей Гусков и Светлана Иванова, както и казахстанската актриса Самал Еслямова.

Президент на фестивала е Никита Михалков

Триумфът за Ушев идва броени дни след като утопичната му история спечели „Златна палма“ на Beverly Hills Film Festival.

Мотивите си да отхвърли признанието артистът публикува във видео обръщение във Facebook. В Поста си Ушев уточнява, че думите му са цензурирани в предаването „Россия 1“.

 

„Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, на мои братя! Та ние пишем с едни и същи букви!… И вместо с тези букви да изписваме думи като любов, радост, щастие…

тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка.“, казва Ушев. „Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си до иконата със Св. Георги, за да ви напомня на какво е символ Св. Георги. Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото“, казва той. Теодор Ушев завършва с призива: „Правете филми, не война!“.

Голямата награда на Московския кино форум „Златен Свети Георги“ за

най-добър филм спечели чилийско-аржентинската продукция „Трима братя“

на режисьора Франсиско Папареля. Той разказва историята на трима братя ловци. Председателят на журито Рахул Равел определи филма като „вълнуващ и сърцераздирателен“.

Наградата „Сребърен Свети Георги“ за най-добър режисьор получи мексиканецът Тонатию Гарсия за филма си „Черна луна“.

Журито на 45-ия Московски международен кинофестивал даде наградата за най-добра актриса на японката Кахо Сето (Drifting Flowers, Flowing Days).

Боливийският актьор Фернандо Арсе  (The Ones From Below) получи приза за най-добра мъжка роля

Вчера вечерта беше церемонията за закриването на форума в кинотеатър „Русия“, припомня БТА.

45-ият Московски международен филмов фестивал започна на 20 април. Около 200 продукции от 60 държави бяха представени в рамките на форума.

 

Актуално

Избрано за вас