Почина писателят Христо Карастоянов

Снимка: Facebook

Почина писателят Христо Карастоянов

Снимка: Facebook
Сподели

Отиде си големият български писател Христо Карастоянов. Тъжната вест съобщи неговият приятел Диан Цанев. Карастоянов е починал внезапно в съня си вчера следобед – месец преди да навърши 74 години.

Той е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. Активния си творчески живот прекарва в Ямбол, където живее до смъртта си. Карастоянов е автор на повече от

30 значими романа

и сборници с разкази.

Много приятелства го свързват с Хасково. В продължение на дълги години той е колумнист в хасковския вестник „Новинар юг”. Рубриката му „Снесени от вихъра” се радваше на огромен читателски интерес.  Той е сътрудничил и на други медии, сред които „Площад Славейков“. Първата му публикация във вестник е карикатура, допълва „Флагман“. Първата му книга се казва „Пропукан асфалт“ и е издадена през 1981 година. Следват много други, за които е отличен с награди. През 2022 г. получава Международната литературна награда „Алеко“.

Последната му книга „Петият вагон и други истории“ бе издадена през 2023 г.

Романът на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, посветен на Гео Милев, е отбелязван от критиците като една от най-важните български книги на отминалото десетилетие. За нея той получава и няколко големи литературни награди. Вдъхновен от творбата,  Иван Добчев поставя спектакъла „Гео“ на сцената на Народния театър.

Актуално

Избрано за вас