„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“

Сподели

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“, съобщи Националния филмов център (НФЦ). Изборът е резултат от работата на комисия, водена от Людмила Дякова, с членове Зорница София, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

„Нека видим докъде ще стигнем, имаме много покани за фестивали. Мисля, че имаме много силен старт с трите награди от Чехия. Ще се опитаме да сме българската номинация за Оскар за чуждоезичен филм, но това зависи от журито на българския национален филмов център.“, сподели Командарев пред в интервю за БГНЕС преди два месеца.

Във филма се разказа за Блага, която е пенсионирана учителка. Тя става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи. ,,Уроците на Блага“ е част от трилогия и се съсредоточава върху по-старото поколение. Първият филм е ,,Посоки“ от 2017 г., вторият филм е ,,В кръг“ от 2019 г.

На международния филмов фестивал в Карлови Вари, „Уроците на Блага“ беше удостоен с три награди, включително голямата награда „Кристален глобус“ и приз за актрисата Ели Скорчева.

Зад камерата стои известният български режисьор Стефан Командарев. Той не само е режисьор, но и продуцент и сценарист на многобройни игрални и документални филми, които са били отличени на международни кино форуми. Командарев е и член на Европейската филмова академия.

Във филма се завръща на големия екран актрисата Ели Скорчева, която не е участвала в кино проекти в продължение на три десетилетия. Допълващ актьорския състав са имена като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки и Иван Бърнев, които допринасят за емоционалната наситеност на произведението.

Актуално

Избрано за вас