Започнаха репетициите на „Моби Дик“ в Народния театър

Фото кредит: Стефан Здравески, Народен театър

Започнаха репетициите на „Моби Дик“ в Народния театър

Фото кредит: Стефан Здравески, Народен театър
Сподели

Днес, на 3 октомври, в Народния театър започнаха репетициите на бъдещ мащабен спектакъл по романа на Херман Мелвил „Моби Дик“. С предизвикателството да пресъздаде на сцена епоса за срещата на човека със загадката на битието се заема доказано успешният творчески тандем между режисьора Диана Добрева и писателя Александър Секулов. Издаден в средата на XIX в. в Лондон, романът „Моби Дик“ се превръща в световна класика. И до днес продължаваща да предизвиква умовете и сърцата на всички.

Автор на текста е Александър Секулов, а сценичната версия е на Диана Добрева. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музиката – на Петя Диманова. Видео дизайнът е поверен на Петко Танчев, а саунд дизайнът – на Явор Карагитлиев.

В спектакъла ще участват: Владимир Пенев, Христо Петков, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов, Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева, Калоян Трифонов.

Премиерата на „Моби Дик“ ще бъде на 3 и 4 февруари 2024 г. на Голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов“.

Преди месец стартираха и репетициите на постановката „Коварство и любов“ oт Фридрих Шилер. Тя е режисирана от доайена на театралните режисьори – Асен Шопов, който е и сценограф на спектакъла. Нейната премиера ще бъде на 11 и 12 ноември на Голяма сцена.

Фото кредит откриваща снимка: Стефан Здравески, Народен театър

Актуално

Избрано за вас