„Седем стъпки на любовта“ гостува в София

„Седем стъпки на любовта“ гостува в София

Сподели

„Седем стъпки на любовта“, продукция на Драматичния театър в Търговище, под режисурата на Елена Панайотова, гостува на тази вечер пред софийска публика. Спектакълът е вдъхновен от древната персийска приказка за Калаф и Турандот, а изкушените зрители ще могат да го гледат на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“.

„Седем стъпки на любовта“ е

история за пътя на персийския принц Калаф към любовта.

Той е принуден да се крие в изгнание и след много приключения стига до Китай. Там се влюбва в императорската дъщеря, принцеса Турандот, но за да се ожени за нея, трябва да отговори на гатанките й. Ако не успее да отговори на гатанките, следва да бъде обезглавен.

Тази древна персийска приказка за жестоката принцеса, която погубва претенденти за ръката й е

описана за първи път през 12 век от поета Низами Ганджави.

Четири века по-късно този сюжет вдъхновява Карло Гоци да напише популярната комедия „Принцеса Турандот“, по която Шилер пише своя версия и тя достига до Пучини. През 1924г. Пучини написва, но не успява да довърши последната си опера „Турандот“, която се превръща в най-популярната му творба.

В продукцията се преплитат

темите за емигрантството, пътя на младия човек към съзряването, пътя към себе си и срещата с първата любов.

„Защото човек открива любовта само когато е готов за нея. Ако не си готов, тя може и да те подмине“, казва за постановката Елена Панайотова.

В представлението участват актьорите от най-младото попълнение в трупата на театъра: Антония Кундакова (в ролята на Турандот), Мартин Петков (Калаф), Благица Стоименова, Любомира Стефанова, Радослав Радев, Теодор Кисьов и Тодор Кирилов, които изпълняват по няколко роли – на мъдреци, принцове, бащи, магьосници, разбойници…

„Представлението е много игрово и мисля, че актьорите много се забавляват.

Всеки от тях играе между 5 и 7 роли. Посоката беше да намерим една нова форма, с много чувство за хумор“, разкрива още режисьорката.

Сценографията е дело на Юлиана Войкова-Найман, композитор – Николай Иванов („Oм“), хореограф – Яница Атанасова.

Актуално

Избрано за вас