Зимон Майер задвижва финалния акорд на „Антистатик“

Зимон Майер задвижва финалния акорд на „Антистатик“

Сподели

„Задвижван“ на австрийския хореограф и музикант Зимон Майер е представлението, с което международният фестивал „Антистатик“ финишира тазгодишното си 16-о издание.

В „Задвижван“ изпълнителят превръща дишането си в движение, докато звукът от стъпките му се смесва с ударите на сърцето.

Тялото му става струнен инструмент, по който сякаш препускат невидими виртуозни пръсти.

Всичко започва притихнало в центъра на притъмнената зала и избухва до екстаза на клубната сцена, който неусетно увлича и зрители със заряда си.

Представлението е тази вечер, от 19:30 часа в „Топлоцентрала“.

Зимон Майер, роден през 1984 г. в Австрия, е хореограф, музикант, изпълнител, лектор и куратор. Учи в държавното оперно и балетно училище във Виена, а след това в училището по съврменен танц на световноизвестната хореографка Анне Тереза Де Кеерсмакер в Брюксел -P.A.R.T.S. в Брюксел.

Като музикант и певец Майер създава и участва в много групи, прави аудио версии на сценичните си продукции, продължава да създава собствена музика. Работи съвместно с Анне Тереза Де Кеерсмакер, Вим Вандекейбус и Зита Суон, и става член на Виенската държавна опера и балет.

Хореографският му репертоар включва сола, дуети, групови изпълнения, опера, имърсив събития. Курира фестивалите “Spiel” (Австрия), “Tanzplan Ost” (Швейцария), “The Ecstatic Body” Festival (Виена). Организира танцови уъркшопи и е лектор на международни фестивали и университети като HfMDK (Франкфурт), Impulstanz (Виена), MUK (Виена), RITCS (Брюксел).

Солото на Майер е 188-ото поредно представление,

което фестивалът за съвременен танц и пърформанс показва пред българска публика за 16-те си години съществуване.

Тазгодишното издание на „Антистатик“ се проведе под мотото „Моето тяло, моят танц“, което бе разгърнато и „защитено“ от богатата артистична програма на изданието.


Четете още:

Тиан Ротевел: Превръщам всяко чувство в инструмент за танц

Вили Прагер, Ива Свещарова и Стефан А. Щерев: Най-голямата победа за 16 години „Антистатик“ е публиката

Българин спечели австрийския Dancing Stars

Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

Актуално

Избрано за вас