Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

Сподели

С творческа биография на няколко континента – режисьорът, продуцент, хореограф и писател Коста Каракашян е артист извън строгата рамка. Мисълта, развитието и

концептуалното му изкуство надскача стереотипното разбиране

То е в полет към широк хоризонт. Именно в арт орбитата между България, Япония и САЩ е добре дошъл точно този, все по-разрастващ се, хибриден характер на проектите на Коста. В тях откриваме и танц, и театър, и реклама, и късометражни филми.

“Вълнува ме
развиването на емпатия в обществото ни чрез движение

и всички форми на разказване на истории – танц, кино, имърсив представления, литература”. Това ми споделя Коста Каракашян и не оставя у мен колебание, че отвъд красивите думи, е реалното им приложение, което той знае как да отстоява. Мисля си, това прави творецът днес, съвременен артист, който, в действителност,

живее и заявява себе си като личност в духа на времето.

Колкото повече наблюдаваш Коста, толкова повече може да разбереш за това настояще, което всички ние обитаваме. То е бързо, технологично, смело, експериментаторско и често фрагментарно.

Пърформанс на много нива, в който всички изкуства намират общ език

Пърформанс от ново поколение е нарицателно и за всички неща, с които Коста Каракашян се занимава. “В момента работя основно от България, където развивам мултидисциплинарната ми продуцентска компания за екранни и сценични проекти Studio Karakashyan. Както и новооснованата през тази година танцова трупа Karakashyan & Artists. Вярвам, че творческият процес е нещо много съкровено. Любимо чувство е за мен да събера на едно място правилните хора.

Да творим смело ме мотивира през последните години и да продуцирам все повече и повече повече проекти.”

Това разказва открито Коста Каракашян на питането ми как най-добре би представил себе си пред нова публика.

А той определено знае как да грабва вниманието на публиката. Любопитството му към изявата и изкуството започва в ранен етап, което впоследствие ще му даде и толкова ярката професионална заявка, което прави към днешна дата.

“Започнах да танцувам като съвсем малък в клуб по спортни танци в Пловдив, когато бях на 5 години. Прекарах цялото си детство като състезател по спортни танци – първо в Пловдив, а после във Велинград, където в продължение на 6 години пътувах всеки уикенд, за да репетирам по 8-10 часа на ден, докато съчетавах училищната работа и състезанията”, ми споделя още той.

Очевидно талантът му е безпрекословен, защото

едва 12 клас получава покана да замине за Dancing with the Stars във Виетнам,

където за пръв път вляза и в ролята на хореограф и творчески директор на танцовите изпълнения. Представя ги заедно с тогавашната си партньорка – актрисата Diễm My. В предаването една от задачите е била да танцуват съвременен танц, който дотогава Коста е виждал само по американски предавания. Свободата в това поле го печели веднага.

“За разлика от спортните танци, където винаги разказваме романтична история за двойка мъж и жена, в съвременния танц можем да имаме един или много изпълнители на сцената, да покажем различни групи и отношения, без да сме ограничени от възраст или тема”, допълва още Коста.

Пътя му нататък

минава през школата на съвременния танц в Колумбийския университет в Ню Йорк

Самата специалност по танц е била изключително интердисциплинарна, с класове, включващи дори танцова критика със спецове от The New York Times.  История на танца и страхотни хореографи, с които студентите създавали авторски спектакли.

В Ню Йорк получих първата си покана да създам балетен спектакъл за танцова компания –  Columbia Ballet Collaborative, чийто спектакъл беше изтъкнат като препоръчано танцово събитие точно в New York Times.“, спомня си времето в Америка Коста.

Друг много важен момент в професионалното му развитие е дипломния му спектакъл The Effort Trap. Продукцията била симбиоза между фламенко и съвременен танц, с осветление, което наподобява биенето на сърцето в едно изключително напрегнато ежедневие.

Кадър от продукцията The Effort Trap.

„В момента съм се фокусирал върху създаването на мост между танца и киното като режисирам, хореографирам и продуцирам танцови филми и развивам други артисти, които да творят предимно за екрана.“ Това е ключът в творческата мотивация на Коста днес и изборът да развива себе си като артист в България.

„Вярвам, че

това ни дава много свобода и сила като танцови артисти

и ни освобождава от това винаги да зависим къде в момента има приемаща сцена и какви са параметрите“, продължава по темата още той.

Паралелно с проектите на танцовата си трупа, Коста Каракашян реализира и поредица вълнуващи имърсив спектакли, с които продължава активно да разширява мащаба на този вид продукции тук.

„Започнахме през 2021 с първия ни спектакъл „Кухня“, който пренася публиката в психиката на професионалните готвачи и се случва в реалните кухни на Кулинарна академия HRC. И тази година все още го представяме“, разкрива подробности той.

Коста определя

средата в България като много добра за съвместно развитие, за експерименти с идеите

Всичко това води и до нови публики. С екипа му срещат непрестанно и подкрепа, както и позитивни реакции, което прави проектите им още по-вълнуващи въпреки трудностите.

„В момента работя по следващите си три филма, един късометражен и два пълнометражни. Те няма да бъдат танцови, а ще навлязат в класическото художествено и документално кино“, разказва ми Коста за бъдещите си начинания.

Още нещо от най-актуалните събития, както

за Коста Каракашян, така и за екипа на 7Arts.bg, е съвместната им инициатива за представяне на „Фокус Кино танц“ като различно и вълнуващо съдържание в платформата

За първи път в България с подобна заявка и мащаб на българска стрийминг платформа за изкуства ще бъдат представени късометражни филми, посветени на танца. Всички изкушени от темата професионалисти и любители, ще могат да ги открият в специалната нова категория на 7Arts.bg още през май.

„Фокус Кино Танц е програма, която създадохме заедно със Стефани Ханджийска и Силвия Чернева като едногодишна обучителна програма в сферата на танцовото кино. И тримата сме имали такъв тип обучение в танцовите ни курсове в университетите (аз в Колумбийския университет, а Стефани и Силвия в London Contemporary Dance School).

По този начин

танцовите артисти могат да боравят и с езика на екрана.

Независимо дали като режисьори, хореографи или изпълнители.

Със Стефани впоследствие създадохме и първата ни съвместна работа в България – танцовия филм „Поглед от ръба“. Той

пренася зрителя из 12 културно-исторически локации из страна.

След него видяхме, че искаме да развиваме средата още в тази посока и по идея на Стефани и Силвия се обединихме, за да създадем Фокус Кино Танц“, разказва подробности Коста за инициативата Коста.

Следете 7Arts.bg, за да видите ексклузивно селектираните първи 7 заглавия от най-новата категория на платформата „Фокус Кино танц“. Продукциите са създадени от артистите Коста Каракашян, Стефани Ханджийска и Силвия Чернева.

Актуално

Избрано за вас