Венеция е карнавал за месец! (галерия)

Венеция е карнавал за месец! (галерия)

Сподели

Венеция е карнавал за близо месец. От събота до вторник, 21 февруари градът се превръща в най-мащабната и блестяща сцена на суетата, красотата и екстравагантността в цяла Европа. Едно от най-пищните събития в календара на всеки европеец, любител на маскарада,

стартира на 4 февруари с улично шоу и нощен фестивал

по Канале Гранде, снимки от които вече заляха Фейсбук. Празненствата бяха открити от еднорог, който е символ на щастието, мечтите и късмета. По традиция фестивалът ще приключи точно 40 дни преди старта на Страстната седмица в католическия свят. Тя започва на 3 април и приключва с католическия Великден, който тази година е на 9 април.

Ето и списък на останалите събития, включени във Венецианския карнавал 2023 г. Част от тях са платени, но по-голямата част са безплатни и дават възможност на всеки приключенец, да попътува за няколко дни назад във времето.

Събота, 11 февруари: Празникът на Мариите

Според легендата през 948 г.,  пирати отвлекли дванадесетте най-красиви жени от града. Наложило се тогавашният дож – Пиетро Кандиано, да ги спасява със своята армада. Жените били върнати обратно и събитието било отпразнувано с пищни церемонии. Няколко години по-късно възникнал обичаят да се пременят в нови дрехи девойките за женене. И след дълго шествие с маски се избирали седемте най-изящни момичета. Сега ритуалът се нарича Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери. Шествието на девойките ще тръгне от църквата Сан Пиетро и ще стигне до площад Сан Марко. Събитието е с вход свободен.

В същия ден ще има и карнавал на остров Бурано. Има и съпътстващи събития, които обаче са платени. Като например търсене на съкровища на площад Рим, Сан Марко и Риалто.

Неделя, 12 февруари: Без Полета на ангела, но със състезание

Едно от най-очакваните събития в ивент календара на карнавала -състезанието на карнавалните костюми, стартира в 9 часа на Сан Марко в неделя. Ще продължи до 17 часа. По същото време на няколко други площада ще има уличен театър с вход свободен.

За съжаление традиционният Полет на ангела от кулата на Свети Марко е отменен тази година заради ремонт на сградата.

Понеделник, 13 февруари: Карнавал на костюмите

Ако не сте успели да се вредите в неделя, не съжалявайте – карнавалът на костюмите продължава и в понеделник, че и следващите дни. Сцената на събитието е същата – Сан Марко. По същото време, освен търсене на съкровища на три места в града, ще има и място, където сами ще можете да си направите маска -срещу 57 евро. А също тур из Венеция с маскиран актьор за 33 евро, както и концерт по музикалните шедьоври на Вивалди за 39 евро вход.

Търсенето на съкровища и състезанието за карнавални костюми впрочем е предвидено във всички дни в седмицата от 13 февруари до 19 февруари, неделя, включително. Както и безплатните улични концерти и платените такива. Така, срещу 95 евро бихте могли да се насладите на Травиата в четвъртък, а срещу 100 евро да участвате и в частен маскен бал.

Понеделник, 20 февруари: Представянето на 12-те Марии

7 Марии ли казахме? Всъщност те вече са 12, а избраните девойки ще бъдат представени на площад Сан Марко от 10 до 12 часа в понеделник. От 15 часа, на същото място, ще бъде и традиционният карнавал на костюмите от всички райони на Италия. Така стигаме до края на честванията във вторник, 21 февруари. Той ще бъде сложен с маскарад на Сан Марко. Пак заради ремонта на кулата, е отменен и традиционният Полет на лъва. Вижте тук цялата програма в детайли.

Снимки: Фейсбук

 

Актуално

Избрано за вас