Възобновиха дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие

Възобновиха дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие

Сподели

Двама мъже, които обвиняват Майкъл Джексън, че е упражнил сексуално насилие над тях като деца, могат да възобновят съдебните си дела срещу компании, собственост на певеца, който почина през 2009 г. Това реши калифорнийски апелативен съд в петък, пише The New York Times.

40-годишният Уейд Робсън и 45-годишният Джеймс Сейфчък твърдят, че г-н Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години. Те твърдят, че служителите на двете компании – „MJJ Productions Inc.“ и „MJJ Ventures Inc.“ са били съучастници, действайки. В исковете се казва, че служителите на компаниите са имали

„задължение да се грижат“ за момчетата

и не са предприели мерки те да бъдат защитени.

Историите на г-н Робсън и г-н Сейфчък бяха представени в документалния филм на HBO от 2019 г. „Leaving Neverland“. В него мъжете обвиняват Джексън, че ги е тормозил и е развивал отношения със семействата им, за да получи достъп до телата на момчетата.

„Всеки искаше да се срещне с Майкъл или да бъде с него. Той вече беше по-голям от живота. И тогава той те харесва.“, казва Сейфчък във филма.

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Краля на попа, когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл. В иска си твърди, че

певецът го е тормозил в продължение на 7 години

Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.

Сейфчък, който сега е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с Джексън по време на снимки на реклама на „Пепси“. Тогава бил на 9 години. Той казва, че Джексън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци. Това се случило преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Понастоящем двете компании са собственост на наследниците на Краля на попа

Те многократно са отричали той да е злоупотребявал с момчетата.

„Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства… и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари“, заяви в изявление след решението Джонатан Стейнсапир, адвокат на наследниците на Майкъл Джексън.

Винс Финалди, адвокат на г-н Сейфчък и г-н Робсън, сподели в изявление, че съдът е отменил „неправилни решения, които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната”.

Робсън и Сейфчък подадоха исковете си срещу компаниите съответно през 2013 г. и 2014 г. И двете дела бяха прекратени през 2017 г., тъй като надхвърлиха калифорнийския давностен срок. Те бяха възобновени през 2020 г., след като нов щатски закон предостави на ищците по дела за сексуално насилие над деца допълнителен срок за подаване на искове.

През октомври 2020 г. и април 2021 г. исковете отново са отхвърлени, когато съдия от Върховния съд на окръг Лос Анджелис постановява, че двете корпорации и техните служители не са били правно задължени да защитават мъжете от Майкъл Джексън.

Фото кредит откриваща снимка: Kevin Mazur/WireImage

Актуално

Избрано за вас