Софийска филхармония: Найден Тодоров спечели сърцата на бразилците

Софийска филхармония: Найден Тодоров спечели сърцата на бразилците

Сподели

Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен от Националния оркестър да изнесе лекция и да дирижира заключителния концерт на Фестивала за съвременна тонална музика. Изявата му предизвика възторжени реакции както в публиката, така и в музикантите, които изявиха желание да работят по-често с маестрото.

Заедно с добрите впечатления именитият ни диригент донесе в България и партитури на две от произведенията, които да програмира в следващите сезони на Софийската филхармония.

Найден Тодоров изнесе лекция и дирижира заключителен концерт на Фестивала за съвременна тонална музика в Бразилия / Фото кредит: Софийска филхармония

Изявата му предизвика възторжени реакции както в публиката, така и в музикантите, които изявиха желание да работят по-често с маестрото. Заедно с добрите впечатления именитият ни диригент донесе в България и партитури на две от произведенията, които да програмира в следващите сезони на Софийската филхармония“, съобщи за БТА Кремена Николова – Флор от Софийската филхармония.

Полусезон Есен 2023 за Найден Тодоров започва на 5 октомври

Той ще стартира със среща с големия холивудски композитор Дани Елфман. „Концерт за виолончело“ ще получи българската си премиера в изпълнение на световно признатия виолончелист Готие Капюсон и Софийската филхармония. В програмата маестрото е добавил и темпераментната сюита из балета „Гаяне“ на Арам Хачатурян.

На 5 ноември Найден Тодоров ще дирижира Веско Ешкенази с „Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола. 9 ноември отново ще срещне маестрото с цигуларя Вадим Репин, с когото ще представят Първия концерт за цигулка от Прокофиев. Патетичната Симфония №6 от Чайковски и „Нестинарско хоро“ от Големинов допълват програмата на вечерта.

Диригентът ще срещне големия пианист Михаил Плетньов за първи път в концерт на 19 ноември

В програмата ще звучи Втория концерт за пиано на Рахманинов и Осма симфония от Дворжак.

Найден Тодоров ще води два концерта на националния оркестър през декември: на 7 декември с „Реквием“ от Карл Дженкинс и „Концерт за цигулка“ на Сибелиус в изпълнение на Максим Венгеров и на 10 декември с музиката на Джон Уилямс – реверанс към феновете на филмовата музика“, добавят от Софийската филхармония.

Билетите за концертите вече са в продажба на касата на зала „България“ и в Eventim.

Актуално

Избрано за вас