Паметникът на българо-съветската дружба става арт сцена

Паметникът на българо-съветската дружба става арт сцена

Сподели

Монументът като НЕ-паметник на отхвърленото минало, загубата на стойността му или нейното преосмисляне в настоящето – това са водещите теми на пърформанса „НОНУМЕНТ 2 – в зоната на противоречивите копнежи“. В него варненци и гостите на града ще имат възможност да се включат за трети път. Представянето му ще се осъществи с подкрепата на Министерство на културата четири пъти в един ден на знаковата дата 9 септември. Проектът е носител на награда ИКАР в категорията „Съвременен танц и пърформанс“ и за двете си издания – при Чинията на връх Бузлуджа и пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна.

„НОНУМЕНТ 2 – в зоната на противоречивите копнежи“ е радиобалет под формата на пиеса за слушане, записана с гласовете на актьорите Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева. Всеки от участниците слуша самостоятелно и е воден от

специално записан аудио-файл

на избран от него език. Възможните такива са български, английски или руски. Чрез него, той преживява архитектурата, става свидетел на сцени от историята на НЕ-паметника. Присъстващият получава и покана да се включи в изпълнение на обичайни, ежедневни жестове или мащабни групови хореографии.

Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист, нагласа за ревизионизъм и унищожение, така и от носталгията и желанието за опазване, консервация и

преосмисляне на тяхната функция и стойност

в настоящето. „НОНУМЕНТ 2.0“ е повод за авторите на проекта – артиста Стефан А. Щерев, композитора Емилиян Гацов-Елби и немския арт колектив ЛИГНА – да се разровят в историческите архиви, да се срещнат с очевидци. Както и да прочетат множество материали и статии, за да отправят творческо предизвикателство към критичното мислене. Те повдигат въпроси, свързани с колективната ни история и противоречивите политически доктрини.

Желаещите да се включат в интерактивния пърформанс е необходимо да се явят при основата на паметника 15 минути преди един от официално обявените часове на 9 септември – от 12:00, 14:00, 16:00 или 18:00 ч. От екипа ще им бъдат предоставени мобилни устройства със слушалки и звуков файл на език по избор.

Актуално

Избрано за вас